UNA CITA QUE ES CONSOLIDA

Barcelona aposta pel cine d'autor

'Cegados por el sol', de Luca Guadagnino, obre avui la cuidada sisena edició del festival D'A

El director de la mostra, Carlos R. Ríos, anima a «trencar la frontera» i veure algun dels més de 70 títols

Tràiler de ’Cegados por el sol’ (2015). / periodico

1
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els seus primers sis anys d’existència, el Festival de Cinema d’Autor de Barcelona, D’A per abreujar, no ha deixat de créixer en tots els sentits: en nombre d’espais i de pel·lícules (de 37 en la primera edició a les 71 d’aquest any), però, sobretot, en prestigi. "Quan un director reconegut et diu que vol ser aquí, que és aquí on se sent còmode, amb tots aquells companys al programa, és quan saps que t’has fet un nom", assenyala Carlos R. Ríos, director de la mostra.

Festival sorgit de les cendres de l’antic BAFF (dedicat al cine asiàtic), el D’A s’ha consolidat com a aparador de les tendències del cine mundial més allunyat de les polítiques industrials, això que el festival etiqueta "d’autor", malgrat els temors que pugui infondre aquest concepte. 

PERSONAL PERÒ ACCESSIBLE

"Era un repte treure-li una mica la pols a aquesta etiqueta d’autor", apunta Ríos. "És una cosa que sabíem que pesaria com una llosa. És millor pensar en cine, sense dir res més, encara que un 'thriller', per exemple, no serà al programa si no té algunes senyes distintives", afegeix. 

Notícies relacionades

Al D’A del 2016 s’hi podrà veure de tot, des de documentals híbrids fins a cine de terror, passant per comèdies minimalistes del nivell de Chevalier (en aquest festival també es riu). Que sigui personal no treu que sigui accessible: pel·lícules com 'Cegados por el sol', el personalíssim 'remake' del clàssic de 1969 'La piscina' a càrrec de Luca Guadagnino que obre avui el festival, o 'La propera pell', el 'thriller' d’Isaki Lacuesta i Isa Campo que el tanca el dissabte 30, poden satisfer un grup ampli d’espectadors. "Ens encantaria que més públic general conegués el festival", afirma Ríos. "Que la gent que pensa ‘¡ah, això no és per a mi!’ s’atrevís a venir i es trenqués aquesta frontera".

Quan se li pregunta a Ríos com veu el festival el 2026, riu i prefereix parlar del que està previst fins al 2021. "El primer objectiu és el territori: si es fa un esforç tan gran, aprofitar perquè més ciutats puguin veure les pel·lícules". Aquest any, el D’A se celebra no només a Barcelona: simultàniament es projectarà una selecció del programa a Terrassa, Vilafranca, Vic, Girona, el Prat de Llobregat, Santa Margarida de Montbui i Berga.