EL MILLOR DE L'ART CONTEMPORANI, A MADRID

Arco mira al passat en el 35è aniversari

La fira convida galeries que han fet història en la cita madrilenya

fcasals32803123 icult obra de yago hortal y peter halley160215190431

fcasals32803123 icult obra de yago hortal y peter halley160215190431

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Arco, la fira internacional d’art contemporani de Madrid, compleix 35 anys. I ho fa «investigant el passat per construir un nou futur», segons el seu director, Carlos Urroz. Això significa que l’actual edició, del 24 al 28 de febrer, serà una mica diferent de les anteriors: no hi haurà país convidat però sí galeries convidades. «Ens venia de gust fer una revisió d’aquestes tres dècades i mitja», apunta Urroz, de manera que la fira es retrà homenatge a si mateixa convidant 35 galeries de fama internacional que «formen part de l’imaginari d’Arco». 

Algunes tornaran després d’ anys d’absència, com Ruth Benzacar, Marian Goodman i Fortes Vilaça, i altres, com Lelong, Thomas Schutle i Krizinger, que hi continuen participant, no havien coincidit mai totes juntes. La setmana que ve ho faran sota el nom Imaginando otros futuros . Aquesta iniciativa i el projecte 'Año 35. Madrid', que omplirà d’art contemporani llocs de la ciutat normalment aliens a la creació més actual, són les dues celebracions, a més de les novetats, que presentarà la fira en el seu 35è aniversari. 

4,5 MILIONS DE PRESSUPOST

Notícies relacionades

La cita aplegarà en total 221 galeries d’arreu del món, 11 procedents de Barcelona: ADN Galería, Àngels Barcelona, Carles Taché, Estrany-De la Mota, Joan Prats, Marc Domènech, Miguel Marcos, Polígrafa, ProjecteSD, Senda i Ethall. La presència catalana la completaran artistes de renom amb obra exposada a la fira, des dels consagrats Dalí i Miró fins als joves Lúa Coderch i Yago Hortal, i comissaris i directors d’institucions que participaran en les jornades de debat, com Ferran Barenblit i Carles Guerra, responsables del Macba i la Fundació Tàpies, respectivament. 

A més a més hi haurà una tercera novetat amb arrels catalanes: ArtsLibris, la fira internacional dedicada al llibre d’artista que se celebra anualment a Barcelona, arribarà en format satèl·lit amb l’exposició Amerikaner-Europäer. En total, un conjunt que evidencia que a Arco la presència catalana és «una part molt important des de sempre», segons afirma Urroz, que compta amb un pressupost de 4,5 milions d’euros per a la fira.