PROJECTE SOLIDARI

Músics i ballarins no professionals ocupen el Mercat de les Flors

El coreògraf israelià Hofesh Shechter porta a Barcelona 'Political / Mother. Projecte Comunitari' amb intèrprets de Girona

 

 

lfont32062831 icult  hofesh  made in girona  political mother  p160127131918

lfont32062831 icult hofesh made in girona political mother p160127131918

2
Es llegeix en minuts
LAIA FONT / BARCELONA

“És fantàstic que la gent del carrer pugui participar en institucions culturals de renom com el Temporada Alta o el Mercat de les Flors”, comenta somrient Pere Puigderrajols, de 67 anys. Aquest jubilat de Salt és un dels 80 intèrprets no professionals que formaran part de l'obra de dansa ‘Political / Mother. Projecte comunitari’, del coreògraf israelià Hofesh Shechter, que es podrà veure a Barcelona, en una funció única aquest diumenge, 31 de gener, al Mercat de les Flors.

L'espectacle ja es va presentar al desembre al Temporada Alta, amb el nom ‘Made in Girona: Political Mother’. Ara fa el salt a la capital catalana a l'escenari del Mercat, institució cultural que juntament amb l'Obra Social La Caixa i la companyia de dansa Hofesh Shechter Company, ha coproduït l'espectacle. 

Els fons recaptats del seu pas pel Mercat aniran destinats al programa ‘Apropa Cultura’, una iniciativa d'inclusió que vol incentivar l'assistència i participació de col·lectius vulnerables en els equipaments culturals catalans.

PODER REPRESSIU DE L'ESTAT

Shechter ja va donar a conèixer ‘Political Mother’ el 2010, interpretat per membres de la seva companyia, però ara l'ha presentat amb un nou format. Sense abandonar el caràcter original del projecte, al Mercat de les Flors es veurà un espectacle totalment participatiu. Persones procedents de diversos col·lectius de Girona i Salt pujaran a l'escenari per interpretar l'obra, ja sigui com a ballarins o com a músics.

Amb aquest muntatge, Shechter vol reflexionar, a través de la dansa, sobre el rol de l'Estat i el seu poder repressiu, que nega els drets individuals als ciutadans. El resultat ofereix moviments d'una gran fisicalitat, acompanyats de forts i marcats ritmes de percussió i guitarres elèctriques.

DE MENORS A JUBILATS

“M'agrada ballar i he vingut a mostrar el que sé fer”, comenta Yousseff Garbawi, un dels tres menors tutelats que participen en l'obra. I és que els perfils dels col·laboradors són molt diversos, l'únic requisit per participar-hi és tenir passió pel ball.

Hi ha des de jubilats, que s'hi han apuntat perquè tenen molt temps lliure, fins a empleats que han combinat els seus horaris professionals amb els assajos. “Estic portant un ritme de vida frenètic entre la feina i els assajos”, comenta Deborah Saura, una cartera de Girona que es va animar a col·laborar en l'espectacle després de veure un anunci en un Centre Cívic de la seva ciutat.

També hi ha diversos estudiants de dansa de la companyia Cobosmika, que han aprofitat l'ocasió per rebre una ‘masterclass’ de grans professionals com són els membres de la reconeguda Hofesh Shechter Company. Això sí, tots els participants es van comprometre a invertir entre 4 i 5 hores de dilluns a divendres durant tres setmanes per assistir als assajos abans de l'estrena a Girona.

ELS ASSAJOS

Notícies relacionades

Durant les dues primeres setmanes, els assajos es van dividir en quatre grups. Un, format per persones grans, dos de ballarins i un altre només de músics. L'última setmana l'assaig general va ser conjunt.

Els ballarins, encara que entre ells hi hagués estudiants de dansa, no es van dividir per la seva experiència individual, sinó que tots participen en una mateixa coreografia sobre l'escenari. Segons Saura, compartir els assajos amb gent que té un nivell superior motiva a "voler estar a l'altura i donar el màxim d'un mateix".