ESTRENA AL MERCAT DE LES FLORS

El Sidi Larbi més polític

'Fractus V', a partir de textos de Chomsky sobre la propaganda política, manté el segell d'un coreògraf de gran talent i espiritualitat

jcsorribes32399204 icult espect culo fractus v  de sidi larbi cherkao160115205217

jcsorribes32399204 icult espect culo fractus v de sidi larbi cherkao160115205217

1
Es llegeix en minuts
José Carlos Sorribes
José Carlos Sorribes

Periodista

ver +

Hi ha creadors de qui cal seguir atents a cada un dels seus moviments perquè estan avalats per una trajectòria talentosa i de mirada oberta al nostre (convuls) temps. El coreògraf i ballarí Sidi Larbi Cherkaoui ha deixat constants empremtes de la seva pertinença a aquest grup d'artistes. Ho torna a demostrar amb 'Fractus V', el treball més polític de la seva carrera, que està inspirat en textos de Noam Chomsky sobre la propaganda política i la manipulació davant els quals posa la llibertat de pensament com a innegociable contrapès.

Flamenc d'origen marroquí, Sidi Larbi presenta, amb quatre ballarins més (de procedències i escoles diverses i vestits tots amb camisa i texans), un exercici de discurs inequívoc la dansa dels quals agafa tot el seu vol i dinamisme en la seva segona part. Discurs i molt relat aquesta vegada, i no només pels textos de Chomsky recollits en una pantalla, també per les paraules del mateix artista.

'Fractus V' comença amb certa fredor i tràfec escenogràfic, a partir del moviment de grans panells triangulars pels protagonistes. Aquesta morositat deixa pas a un 'crescendo' acompanyat dels sons atmosfèrics, d'inspiració oriental i africana, de quatre músics en directe. Sempre exerceix d'adequat i extraordinari marc per al moviment.

IMPACTANT TIROTEIG

Notícies relacionades

Sidi Larbi flirteja amb l'obvietat al retratar l'arbitrarietat de la violència. Ho fa, això sí, en un impactant i llarg tiroteig, que ha adquirit una connotació especial després dels atemptats de París. Es van produir només unes quantes setmanes després de l'estrena del muntatge. Aquesta escena significa el tret de sortida als millors moments de 'Fractus V', amb dos solos virtuosos dels francesos Dimitri Jourde i Fabian Thomé Duten, aquest últim, un flamenc format a Espanya i amb cos i elasticitat de jonc. Amb ell taloneja Larbi en un detall més d'aquesta inquietud que el porta a construir ponts amb totes les escoles de la dansa.

La resposta del públic del Mercat de les Flors el dia de l'estrena va ratificar que el coreògraf ha tornat a oficiar de guru de la dansa amb el seu ball impregnat d'espiritualitat. Perquè 'Fractus V' té un evident contingut polític, però també el segell de ritual sagrat que acostumen a acompanyar les propostes d'aquest Messi de la dansa.