Les millors exposicions del 2015

nfarre31613074 barcelona  27 10 2015  exposici n mir  i l objecte151224104914

nfarre31613074 barcelona 27 10 2015 exposici n mir i l objecte151224104914

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

1. MIRÓ I L'OBJECTE Fundació Miró, del 29 d'octubre del 2015 al 17 gener del 2016

Fantàstica exposició, encara en cartellera, sobre la relació que Joan Miró sempre va mantenir amb els objectes al llarg de tota la seva trajectòria i la importància que aquests van tenir en la seva creació. Va començar col·leccionant-los, va continuar representant-los a les seves pintures, per després incloure'ls literalment en les seves teles que amb el temps van començar a cobrar volum, i així van arribar les escultures amb objectes, per acabar convertint les teles en objectes en si mateixes. La mostra reuneix 120 peces –entre pintures, ceràmiques i escultures–, comprèn un ampli arc temporal, des del 1916 fins al 1981, i presenta obres inèdites a Barcelona com 'Les joguines' i 'Retrat d'una ballarina'. Aquesta última una deliciosa tela que va pertànyer a André Breton en què és imprescindible aturar-se per delectar-se amb la seva bellesa. Una meravella en què el pintor va aconseguir representar una ballarina amb una agulla i una ploma.

La tela llueix davant d'altres obres en què fixar-se: els primers ensamblatges que va construir l'artista, el 1931, amb ossos, cartró, claus, sorra i rodes dentades; i l'expositor a l'estil dels 'cabinets de merveilles' surrealistes que exhibeix alguns d'aquests objectes que Miró va col·leccionar, entre ells, un suport de planxa que apareix a 'L'espiga de blat' una de les dues naturaleses mortes que arriben del Moma de Nova York i que són la primera representació pictòrica d'objectes de Miró.


2. +HUMANS CCCB, del 7 d'octubre del 2015 al 10 d'abril del 2016

Entre l'art, les humanitats, la ciència i la tecnologia es mou, fins al 16 d'abril, la gran exposició de la temporada del CCCB. Una mostra que parla de cíborgs, modificacions genètiques, canvis ambientals i sexe a distància, entre altres temes, per reflexionar sobre el futur de la humanitat i els canvis tecnològics i científics que la societat està disposada, o no, a acceptar.


3. PIXAR CaixaForum, del 5 de febrer al 3 de maig

Si no la millor, sí la que més públic infantil, i no tan infantil, ha atret als museus l'any que s'acaba. Per les sales de l'antiga fàbrica Casaramona es van allotjar, de febrer a maig, els personatges més coneguts de les 12 pel·lícules realitzades fins ara per Pixar. Allà hi havia Nemo, Wall.E, Mike Wazowski, Sullivan, Woody, Rayo McQueen i molts altres. 


4. MODUS VIVENDI La Virreina, de 3 de març al 7 de juny

Notícies relacionades

Completa, i també densa, va ser la retrospectiva que el centre de la imatge de La Rambla va desplegar sobre Sophie Calle, artista conceptual, fotògrafa, narradora d'històries i investigadora de com ens construïm a partir de relats. La mostra incloïa vuit instal·lacions, entre elles les més conegudes: les que van sortir d'explicar la degrada relació que va mantenir amb el fotògraf Greg Shepard i la seva ruptura.


5. EL TRIOMF DEL COLOR Fundació Mapfre, del 10 d'octubre del 2015 al 10 de gener del 2016

El desembarcament de la institució madrilenya a Barcelona, a l'octubre, va ser en gran, amb 72 peces firmades amb noms tan potents com Van Gogh, Gauguin, Seurat, Cezánne, Derain i Matisse. La mostra, oberta fins al 10 de gener, val la pena tant pel que exposa com pel marc on exposa: a la modernista Casa Garriga i Nogués.