INICI DEL FESTIVAL DE GIRONA-SALT

Dramatúrgia catalana, al ring

3Temporada Alta obre avui amb foc un cartell amb 66 propostes locals

1
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

Reconegut com el principal festival d'arts escèniques d'Espanya, Temporada Alta continua la seva tasca de potenciar el talent pròxim més enllà d'acollir les figures més prestigiosos de l'escena internacional. En la seva 24a edició, que s'obre avui amb les espectaculars instal·lacions de foc pel centre de Girona a càrrec de la companyia Carabosse (es repetirà demà), el cartell amplia fins a 66 les propostes d'autoria catalana i manté la seva aposta per la promoció de joves dramaturgs, a més d'impulsar produccions i coproduccions. La flama de la creativitat catalana s'aviva i noms reconeguts com Carles Santos, Sol Picó, Jordi Casanovas, Pau Miró i Manel Dueso presentaran els seus projectes juntament amb altres d'emergents o de més breu trajectòria com Animal Religion, El Conde de Torrefiel, Albert Prat i Les Antonietes.

A partir de dilluns, el festival que dirigeix Salvador Sunyer acollirà la cinquena edició del Torneig de Dramatúrgia, una particular Champions en què s'enfronten vuit autors catalans que presenten els seus textos davant un públic convertit en jurat. Els espectadors (que hi accedeixen per dos euros, cervesa inclosa) decideixen els guanyadors de cada duel. La primera ronda tindrà els següents enfrontaments: Ramon Madaula-Cristina Genebat; Estel Solé-Gemma Brió; Aleix Aguilà-Sergi Pompermayer i Alberto Ramos- Clàudia Cedó. El torneig, concebut com «un joc» per Jordi Casanovas, ha aconseguit fer brollar èxits com El crèdit o Smiley.

Notícies relacionades

El festival organitzarà dos projectes més iniciats l'any passat. La Setmana de la Dramatúrgia se centrarà en les biografies teatrals i en Llibràlegs, proposta de Jordi Prat i Coll per portar el teatre a les biblioteques, Mireia Piferrer i Albert Ausellé interpretaran breus textos d'Albert Arribas, Llàtzer Garcia, Marc Rosich i Victòria Spunzberg.

Manel Dueso obrirà la programació de sala demà (La Planeta) rescatant Plató ha mort, «un drama còmic amb pinzellades de poesia» pel qual va rebre el premi de la Crítica Teatral 1996 i que va estrenar «a les 2.30 de la matinada» al bar del Subur Hotel de Sitges fa 20 anys. «Al rellegir-lo m'ha semblat molt més bèstia. Som més conservadors i l'he suavitzat una mica. Parla de dos petits monstres, un cambrer [Dobrin Plamenov] i un client [Dueso], productes d'aquesta societat».