Carmen Balcells estava negociant la venda del seu arxiu al Ministeri d'Educació

L'agent ja havia venut part dels seus documents el 2010

1
Es llegeix en minuts

Després de conèixer la pèrdua de l'agent literària Carmen Balcells, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport informa que havia arribat a un preacord amb ella per a l'adquisició del seu arxiu, que només estava pendent de ser formalitzat.

Les negociacions han transcorregut al llarg dels últims 2 anys i s'han basat en dos factors fonamentals. Per un costat, el Ministeri considera que l'arxiu de Carmen Balcells constitueix una font principal per al coneixement de la memòria editorial i literària contemporània en espanyol i portuguès, ja que l'Agència Literària ha sigut la més important d'Espanya i una de les tres més importants del món des de la segona meitat del segle XX. Per un altre, l'interès de la mateixa Carmen Balcells a mantenir la integritat dels seus fons a l'Administració General de l'Estat, després de l'adquisició de part d'aquests fons pel Ministeri de Cultura el 2010. Avui aquests fons documentals estan salvaguardats a l'Arxiu General de l'Administració.

L'arxiu, la compravenda del qual per part del Ministeri espera poder culminar per desig exprés de Balcells, es compon de la documentació generada pel seu grup d'empreses a partir del 2004 –agència d'escriptors, agència internacional, comptabilitat, projectes CBS– i per una altra sèrie de documents que havien quedat fora de la venda realitzada al Ministeri el 2010, així com per altres arxius relacionats amb la mateixa Balcells.

Notícies relacionades

Del conjunt documental acordat amb el Ministeri destaquen els Diaris de Carmen Balcells, que integren la sèrie iniciada el 1954 fins a l'actualitat, en què l'agent plasma els seus comentaris sobre les operacions realitzades per l'empresa i les seves relacions professionals tant amb escriptors i editors com amb altres personatges vinculats al món editorial; comentaris il·lustrats o acompanyats de fotografies, retalls de notícies, crítiques literàries sobre els autors i les obres publicades. També inclou els contractes subscrits per l'agència, així com part del seu arxiu privat amb els exemplars de la seva biblioteca personal, que compta amb dedicatòries dels autors i amb anotacions manuscrites de l'agent literària.

El volum de materials puja a 3.200 metres lineals, que s'afegirien als 1.000 adquirits el 2010.

Temes:

Arxius