REACCIONS

Personalitats del món de la cultura lloen Carmen Balcells

El conseller Ferran Mascarell la defineix com "una persona decisiva en la nostra vida col·lectiva"

4
Es llegeix en minuts

Diverses personalitats del món de la cultura i les lletres han recordat la figura de l'agent literària Carmen Balcells, que va morir aquest diumenge als 85 anys.

El conseller de Cultura de la GeneralitatFerran Mascarell, l'ha definit com "una persona decisiva en la nostra vida col·lectiva, amb una personalitat fascinant, captivadora, enormement intel·ligent, gairebé inabastable". "La cultura catalana -ha afegit Mascarell a través d'un comunicat- li deu molt, moltíssim, ja que ha sigut una de les més grans productores culturals del nostre país". El conseller ha apuntat que Balcells "va inventar una professió, va crear una de les agències més importants del món, va dignificar la feina dels escriptors, i va posar al mapa els autors espanyols, catalans i llatinoamericans". Creu de Sant Jordi el 2006, Balcells, segons Mascarell, va desplegar "un treball incomparable a favor de la literatura catalana i li devem la seva contribució a posar la ciutat de Barcelona al mapa de les ciutats literàries". Va revolucionar el món de l'escriptor i va ser "la creadora del 'boom' llatinoamericà, gràcies al qual va projectar la literatura hispanoamericana i catalana al món. La seva aportació ha sigut decisiva per a la literatura espanyola i llatinoamericana", ha afirmat Mascarell.

L'editor d'AnagramaJorge Herralde, ha qualificat aquest dilluns de "fora de sèrie" Carmen Balcells, amb qui compartia una gran complicitat, tot i ser a vegades competència. Ha inscrit Balcells en el perfil dels 'Homenots', concepte utilitzat per Josep Pla per referir-se a grans personatges singulars, que s'han significat d'una forma remarcable. "Ha sigut tot un personatge en el món del llibre en llengua espanyola", ha subratllat Herralde, que va conèixer l'agent a finals dels 60, quan ell estava muntant la seva editorial. "Hem tingut bona relació; a vegades, molt bona, encara que 'business' és 'business'", ha indicat l'editor, que ha observat que Balcells ha sigut adorada per molts autors i controvertida entre alguns editors. L'última vegada que va coincidir amb ella va ser la tardor de l'any passat en un dinar amb Mario Vargas Llosa, amb motiu de la publicació d'Anagrama del llibre 'La literatura es mi venganza', fruit d'unes converses de l'autor peruà amb Claudio Magris.

Notícies relacionades

Mario Vargas Llosa havia visitat precisament fa tres dies qui era la seva agent literària des dels anys 60, Carmen Balcells, i encara que la va veure "com sempre", va tenir "el sinistre pressentiment" que era l'"última vegada" que estava amb ella. "El seu físic estava realment en ruïnes i era impossible no preguntar-se quant temps més aquella ruïna física seguiria sostenint aquell meravellós cap i aquella energia indòmita", ha escrit el nobel a l'edició digital d''El País' després de conèixer la mort de la seva agent. La notícia, detalla, li ha caigut "com un llamp" perquè fa tres dies va estar "despatxant, dinant, sopant amb ella" i estava "molt lúcida, plena de projectes, realistes i delirants. Com si anés a viure sempre". Balcells, sosté Vargas Llosa, "va revolucionar la vida cultural espanyola" al canviar "dràsticament" les relacions entre editors i autors. "Gràcies a ella els escriptors de llengua espanyola vam començar a firmar contractes dignes i a veure els nostres drets respectats. Per una altra banda, ella va induir i fins i tot va obligar els editors d'Espanya i de l'Amèrica Llatina a tornar-se moderns i ambiciosos, a operar en l'ampli marc de tota la llengua i a treure's de sobre la visió petita i provinciana que tenien", afirma.

L'escriptora, acadèmica de la RAE i catedràtica de Literatura espanyola de la Universitat Autònoma de Barcelona (UABCarme Riera ha lamentat aquest dilluns la mort de la seva amiga i agent literària Carmen Balcells: "Els escriptors li devem moltíssim". Riera ha recordat el dia que la va conèixer, el 1979, després que Balcells s'oferís a ser la seva agent literària, i ha explicat que va quedar "enlluernada pel seu caràcter seductor i extraordinari". Ha confessat que a ella li va canviar la vida com a escriptora després de prendre-la seriosament, ja que en aquell moment havia tingut alguns problemes de pagament amb alguna editorial. Igualment, ha defensat que Balcells va contribuir a "dignificar" la feina de tots els escriptors, i ha elogiat la seva gran generositat amb Mario Vargas Llosa, a qui va ajudar a mudar-se de Londres a Barcelona per escriure, i amb altres professionals als quals va ajudar a pagar el lloguer. Visiblement emocionada per la mort de Balcells, amb qui va contactar fa deu dies quan va tornar de Palma de Mallorca per portar-li una sobrassada i camallots, ha lamentat la "mort sobtada" de l'editora. Riera, que el 2005 va ser l'encarregada de dirigir el discurs llegit a la cerimònia d'investidura de Balcells com a doctora honoris causa de la UAB, també ha subratllat el "gran sentit de l'humor" de la seva editora i amiga.