Mor l'agent literària Carmen Balcells

Nascuda el 1930, va ser impulsora del 'boom' literari llatinoamericà

Imatge d’arxiu de l’agent literària Carmen Balcells.

Imatge d’arxiu de l’agent literària Carmen Balcells. / EFE / ARXIU

3
Es llegeix en minuts

L'editora catalana Carmen Balcells va morir diumenge als 85 anys al seu domicili de Barcelona. Va ser agent literària de grans escriptors, entre ells els més destacats del 'boom' literari hispanoamericà, com són els premis nobel Mario Vargas Llosa i Gabriel García Márquez.

Nascuda a la província de Lleida el 1930, tenia prestigi internacional des de fa dècades, i deixa com a llegat la seva empresa, l'Agència Literària Carmen Balcells, amb seu a Barcelona. Per la seva agència han passat diverses generacions d'escriptors en castellà i sense la seva feina és difícil entendre la literatura en espanyol del segle XX.

Va començar a treballar de secretària en una oficina de Barcelona a finals dels anys 40 i res la relacionava amb el món de la literatura, si bé el poeta lleidatà Jaume Ferran la va posar en contacte el 1955 amb personalitats d'aquest àmbit, com els germans Ferrater, Jaime Gil de Biedma, Carlos Barral, Juan Goytisolo i Josep Maria Castellet.

D'aquesta manera, va començar a treballar a l'agència literària ACER, propietat de l'escriptor romanès exiliat Vintila Horia i que representava autors estrangers a Espanya. Aquesta situació va durar fins que Vintila Horia va guanyar el premi Goncourt, el 1960, i va decidir vendre l'agència i traslladar-se a París, i aleshores Balcells es va fer càrrec dels seus representats i es va establir pel seu compte.

Des de la creació, el 1960, de l'Agència Literària Carmen Balcells, la firma ha gestionat més de 50.000 contractes, i Luis Goytisolo va ser el primer autor espanyol que va representar.

En la seva cartera figuren altres escriptors de la talla d'Augusto Roa Bastos, Juan Carlos Onetti, John Le Carré, Ana María Matute, Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Juan Goytisolo, Alfredo Brice Echenique, Isabel Allende, José Luis Sampedro o Carme Riera.

Alguns dels "seus" escriptors, com García Márquez, Juan Marsé o Juan Carlos Onetti li han dedicat novel·les, i altres com Max Aub o Manuel Vázquez Montalbán l'han convertit en personatge de les seves obres.

Balcells també va fundar el 1981 l'agència RBA de serveis editorials, amb Ricardo Rodrigo i l'editor Roberto Altarriba, si bé la va abandonar quan els seus socis van passar a convertir-se en directius a Planeta-D'Agostini i considerar que la seva posició a l'editorial era incompatible amb la seva condició d'agent literària.

L'editora va anunciar el maig del 2000 la seva retirada, encara que el 2008 es va tornar a fer càrrec de l'agència, que havia perdut aquells anys alguns escriptors importants. A finals del 2013, Balcells va elegir el jove gestor cultural Guillem d'Efak perquè la substituís al capdavant de l'agència.

L'any 2010, l'agent va vendre per tres milions d'euros el seu cobejat arxiu a l'Estat espanyol, i així correspondència privada, esborranys, primeres edicions, fotografies i bibliografies completes d'autors essencials en llengua espanyola van passar a formar part del patrimoni públic.

El maig del 2014, l'agència Carmen Balcells i el nord-americà Andrew Wylie, l'agent més influent del món en llengua anglesa, van anunciar la fusió de les seves dues companyies per crear una agència internacional denominada Balcells & Wylie, un procés que no s'ha arribat a concretar.

Balcells va rebre el maig de 1997 el premi Orquídea 96 que concedeix el grup Sudacas Reunidas, de dones llatinoamericanes i espanyoles que volen impulsar els llaços entre Espanya i Iberoamèrica.

El rei Joan Carles li va entregar la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes el maig del 2000, que li havia concedit el Consell de Ministres el desembre de 1999. També va rebre el 2004 la Medalla del Govern de Xile amb altres personalitats del món de les lletres, i el 2006 el premi Montblanc a la dona.

"Personalitat de referència en els últims 50 anys en la narrativa de llengua castellana, ha contribuït a la seva expansió i reconeixement descobrint nous valors i consolidant carreres literàries, entre els quals figuren diversos premis Cervantes i Nobel", segons consta a l'acta del jurat del premi Montblanc.

De Balcells, un diari com 'Le Monde' va deixar escrit que és "astuta com una camperola i generosa com una mare de família" i gran defensora dels seus autors.

Notícies relacionades

El 2005 va ser nomenada doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i un any després la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi, que va rebre del llavors president català Pasqual Maragall.

HOMENATGE PÚBLIC DE LA FAMÍLIA

La família de l'agent literària Carmen Balcells ha anunciat aquest dilluns que "pròximament" celebrarà un acte públic en la seva memòria, i que la data s'anunciarà en el seu moment. En un breu comunicat, la família ha informat que Carmen Balcells rebrà sepultura "en la més estricta intimitat". Els familiars han lamentat la "sobtada" mort de l'agent al seu domicili de Barcelona.