Final anodí de la Mostra

Giuseppe Guadino i Zhao Liang posen el colofó a un certamen oblidable

Valeria Golino, protagonista de ’Per amor vostro’, ahir a Venècia.

Valeria Golino, protagonista de ’Per amor vostro’, ahir a Venècia. / AP / INVISION / JOEL RYAN

2
Es llegeix en minuts
NANDO Salvà

La Mostra de Venècia es va mantenir ahir instal·lada al mateix territori oblidable en què va arrencar el dimecres 2 i en què, de fet, ha transcorregut des d'aleshores. Digui el que digui demà el palmarès, el 2015 no serà per al certamen un any a destacar en els annals. Si parlem en concret de Per amor vostro, un dels títols presentats ahir a concurs, l'única cosa digna de menció sobre el film és el treball de Valeria Golino en la pell d'una dona a un pas del tipus d'atac de nervis que faria sentir-se afortunada Carmen Maura.

El director Giuseppe Guadino se serveix d'ella per meditar en paral·lel sobre els mecanismes d'una psique sotmesa a un estrès extrem i sobre que difícil que resulta sobreviure en una ciutat tan corrupta com Nàpols per a la gent decent. Si fracassa rotundament en l'intent és sobretot pel seu malsà gust per l'histerisme, que evidencia tant entestant-se que cada escena sigui un clímax emocional com a través de dues catastròfiques decisions estètiques: una estrident cançó que va sonant des de la banda sonora a manera de cor grec, i un repertori d'efectes visuals que bé podria haver firmat la restauradora de l'eccehomo de Borja.

Molt més interessant, tot sigui dit, va resultar ser l'altra candidata al Lleó d'Or presentada ahir. A Behemoth, el director Zhao Liang barreja de forma intrigant el cine observacional amb la crítica social, el retrat de les infernals condicions de vida dels que treballen a les mines de ferro i carbó de la Xina amb la denúncia d'una febre immobiliària dement que ha resultat en la construcció de centenars de ciutats fantasmes al país. El conjunt, això sí, a punt està d'anar-se'n en orris a causa de les ínfules arty de Zhao.

Notícies relacionades

INTRIGUES DE SALDO / Molts consideren Anthony Hopkins un gran actor, però com a home de negocis és un desastre. Presentada fora de concurs, la seva nova pel·lícula com a productor es diu Go with me, encara que s'hauria de dir Un altre thriller insuls, i la protagonitzen una col·lecció d'intèrprets de nul ganxo comercial: Julia Stiles i Ray Liotta a més d'ell mateix.

Al llarg de 90 minuts, Hopkins i Stiles es passegen per un tros de l'Amèrica profunda a la recerca d'un home que promet ser un malvat bigger than life en la línia del Coronel Kurtz, però que al final resulta ser igual d'anodí que tants lladres similars encarnats per Liotta en intrigues tan dolentes com aquesta.