Anar al contingut

Els papers d'Albert Ràfols-Casamada, a la venda als Encants

Diversos particulars han comprat llibres, documentació personal i dibuixos de l'artista, procedents del buidatge del seu domicili, abans que la directora de la Biblioteca de Catalunya pogués interessar-se per ells

Les hereves de l'artista i de la també pintora Maria Girona, la seva dona, han dipositat en canvi el seu llegat pictòric a la Fundació Perramon de Ventalló

ERNEST ALÓS / BARCELONA

Una compradora dels Encants valora un retrat de la mare dAlbert Ràfols-Casamada. / RICARD CUGAT

Una compradora dels Encants valora un retrat de la mare dAlbert Ràfols-Casamada.
Ràfols-Casamada, en una de les fotos personals barrejades amb els seus papers posats a la venda als Encants.
Un quadro del pare dAlbert Ràfols-Casamada, poc després que un comprador retirés els llibres i documents de lartista que ha adquirit.
Un dibuix dAlbert-Ràfols Casamada, poc abans de ser venut als Encants.
La biblioteca dAlbert Ràfols-Casamada, als Encants divendres a la tarda.

/

Part de la biblioteca i documentació personal dels artistes Albert-Ràfols Casamada Maria Girona ha sortit a la venda aquesta setmana als Encants de Barcelona, on diversos compradors han pogut aconseguir correspondència, llibres dedicats, dibuixos i apunts fins que un col·leccionista de llibres vells, Enric Palmitjavila, alertat per la denúncia del professor de literatura Joan Pinyol a través de les xarxes, ha adquirit tot el que quedava a la venda, cinc minuts abans que arribés al mercat de segona mà la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, per interessar-se pel fons.

La directora de la Biblioteca, enviada pel conseller de Cultura Ferran Mascarell, només ha tingut temps de demanar que els lots de la biblioteca de Ràfols-Casamada i Maria Girona que encara no havien estat posats a la venda quedessin a bon resguard fins que els tècnics de la conselleria poguessin examinar-los dilluns, i emplaçar el comprador del gruix dels materials a conversar sobre el contingut i el futur. No obstant, una vegada retirada la massa de llibres i papers que havien estat estesos a terra almenys des de divendres, han seguit estant a la venda alguns dibuixos emmarcats de Ràfols-Casamada i un parell d'olis firmats pel seu pare, Albert Ràfols, un dels quals mostra la seva dona d'esquena fent puntes.

Les biblioteques particulars d'escriptors i artistes solen tenir dos destins, tots dos igualment freqüents. Ser dipositades en arxius i biblioteques públiques o ser venudes discretament en llibreries de vell on els col·leccionistes solen trobar llibres amb dedicatòries i ex-libris que deixen clar quin és el seu origen. El que no és tan habitual és que les muntanyes de paper que queden després de la desaparició d'un creador (des de correspondència personal, apunts i dibuixos fins a correspondència bancària sense obrir) acabin tirades per terra dels Encants després de ser venudes pràticament a pes, i que això desencadeni un escàndol a les xarxes que obligui a intervenir a l'Administració. Això és el que ha succeït amb els papers dels pintors Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona, procedents del buidatge del seu domicili particular de l'avinguda de la República Argentina i que un professor de literatura, Joan Pinyol va identificar divendres a la tarda.

En un post de facebook, Pinyol va relatar l'escena i va difondre diverses fotografies. "No ho he pogut resistir i he marxat plorós. ¿Som nosaltres els que volem construir un nou país? ¿De quina manera si som capaços de menysprear el llegat cultural d'artistes com l'Albert i la Maria? Avui m'avergonyeixo de ser català i de tenir els responsables culturals que tenim (...)  Coneixia la parella d'artistes i aquesta deixadesa m'ha superat i entristit moltíssim".

Els dos creadors van posar en marxa la fundació Ràfols-Casamada / Maria Girona a Capellades, amb la intenció que acollís el seu llegat. No obstant, les administracions no van arribar a comprometre's en la seva posada en marxa i després de la mort de tots dos (de Ràfols-Casamada el 2009 i de Maria Girona el març del 2015) les nebodes de la pintora han disposat del seu llegat pictòric, resguardat fins llavors al taller de l'artista i en un magatzem del Poblenou, dipositant més de 200 pintures a la Fundació Parramon de Ventalló. Una altra cosa és el que ha succeït amb el material procedent del buidatge del seu domicili particular, subhastat als Encants per un professional dedicat a aquesta activitat en diversos lots, alguns encara sense sortir a la venda i un d'ells, el que ha aixecat l'escàndol, adquirit per poc més de 2.000 euros pel paradista que l'ha posat a la venda.

Aquest diari, igual que les diferents institucions que s'han interessat pels fets, no ha pogut localitzar les hereves dels dos artistes Maria i Marga Fuchs Girona. Per part de la família Ràfols, en canvi, els fets han causat una gran sorpresa.

Comunicat de Mascarell

"A vegades es produeixen fets difícils d'explicar. Encara no hem pogut conèixer els motius pels quals s'han trobat als Encants documents de Ràfols-Casamada i Maria Girona, i més encara quan em consta que des del MNAC s'han mantingut contactes periòdicament amb els hereus", ha manifestat a través d'un comunicat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. "Sí que puc afirmar -ha afegit- que des del moment que n'hem tingut coneixement, aquest matí, hem actuat de manera immediata".

Alertada dels fets la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i després de mantenir converses amb el director del MNAC, Pepe Serra i la cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll, s'ha desplaçat als Encants la responsable del departament que estava present a Barcelona, la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra. Després de comprovar que no tot s'havia posat a la venda, Mascarell afegeix que "dilluns s'analitzarà tot aquest material i veurem què pot ser susceptible de ser recuperat per a les col·leccions públiques del país".

0 Comentaris
cargando