Al caire

Mor l'actor egipci Omar Sharif

El protagonista de 'Doctor Jivago' ha mort als 83 anys a causa d'un atac al cor

Fotografia d’arxiu feta el 29 de juliol del 2004 de l’actor egipci Omar Sharif, que ha mort aquest divendres.

Fotografia d’arxiu feta el 29 de juliol del 2004 de l’actor egipci Omar Sharif, que ha mort aquest divendres. / EFE / DIEGO GÓMEZ

2
Es llegeix en minuts

L'actor egipci Omar Sharif, conegut internacionalment pels seus papers a les pel·lícules 'Lawrence d'Aràbia' i 'Doctor Jivago', ha mort aquest divendres en un hospital al Caire d'un atac al cor, ha informat el seu agent, Steve Kenis. L'agent ha explicat que el decés de l'artista s'ha produït aquesta tarda en un hospital de la capital egípcia, sense oferir més detalls.

Segons han avançat diversos mitjans egipcis, Sharif ha mort en un hospital del barri de Heluan, al sud-est de la ciutat, on feia gairebé un mes que estava ingressat. L'arqueòleg egipci i exministre d'Antiguitats Zahi Hawas, amic íntim de Sharif, ha explicat al diari estatal 'Al-Ahram' que l'actor tenia pèrdua total de gana. La seva negativa a ingerir aliments van portar a hospitalitzar-lo, pel deteriorament del seu estat de salut, que s'havia agreujat per la malaltia d'Alzheimer que patia. Està previst que el seu funeral se celebri diumenge que ve.

Nascut el 10 d'abril de 1932 a Alexandria, Sharif ha gravat més de 70 pel·lícules. Es va convertir en una estrella internacional després de 'Lawrence d'Aràbia' (1962), que li va valer el Globus d'Or al millor paper de repartiment.

TRAJECTÒRIA

Sharif va estudiar interpretació a Londres a la Royal Academy of Dramatic Art. Allà va conèixer el director egipci Youssef Chahine, que li va donar un paper a 'Sera fil Wadi' (1954), pel·lícula amb què va debutar al cine i al Festival de Cannes del 1955.

Va passar a la història del cine pel seu paper a 'Lawrence d'Aràbia' (1962), al costat de Peter O'Tool, i per protagonitzar el 1965 'Doctor Jivago', les dues cintes dirigides per David Lean. L'actor va ser candidat a l'Oscar com a millor actor secundari el 1963 per 'Lawrence d'Aràbia', paper pel qual va rebre el Globus d'Or, un premi que també va aconseguir per la seva interpretació protagonista a 'Doctor Jivago'. Els 60 van ser la seva època com a actor, amb obres com 'La caiguda de l'Imperi romà' (1964), d'Anthony Mann.

El 2003 va ser coronat amb el Lleó d'Or al Festival de Cine de Venècia per tota la seva carrera i el 2004 va rebre el premi César francès al millor actor per 'El señor Ibrahim y las flores del Corán', de François Dupeyron.

Notícies relacionades

Al llarg de la seva vida, Omar Sharif ha viscut a França, els EUA i Itàlia. Va estar casat amb l'actriu egípcia Faten Hamama --morta el mes de gener--, de qui es va divorciar el 1965 i amb qui va tenir el seu fill, Tarek.

Aquí, una de les escenes més conegudes del film 'Doctor Jivago':