L'edició més negra del Cruïlla

Ms. Lauryn Hill, Kendrick Lamar i Damian Marley encapçalen el cartell

Ms. Lauryn Hill 3 Dissabte, 22.00 hores.

Ms. Lauryn Hill 3 Dissabte, 22.00 hores.

2
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / BARCELONA

si algú s'hagués atrevit a profetitzar fa cinc anys que el 2015 veuríem a Barcelona Ms. Lauryn Hill, Kendrick Lamar, Damian Jr Gong Marley i Aloe Blacc, l'haurien deixat com un drap brut. Així de blanca i predictible és l'agenda de concerts d'aquesta ciutat. No obstant, no només es complirà la profecia sinó que els quatre artistes actuen aquest cap de setmana i en el mateix festival. Després de l'actuació-pròleg d'ahir amb Asian Dub Foundation, avui arrenca al Parc del Fòrum una nova edició del Cruïlla. Serà la més negra de la seva història.

No és un festival de música negra, però inclou més artistes de color que el Black Music Festival. El programa d'avui arrenca amb Osibisa, banda dels anys 70 formada per músics africans instal·lats a Londres, i segueix amb un variadíssim menú en què tant hi cap el miniaturisme arty de CocoRosie com el jazz entertainer de Jamie Cullum, l'indie èpic dels islandesos Of Monsters And Men, el reggae dels brasilers O Rappa, la reflexió de Ferran Palau i la festa dels Catarres. No obstant, cap nom brilla tant com el del raper Kendrick Lamar, autor d'un dels discos del 2015: To pimp a butterfly.«Aquest any se suposava que farien gira Radiohead, Foo Fighters i Cold­play, però no ho han fet i com que la majoria de festivals tenen un perfil de rock de guitarres s'ha licitat per bandes com Mumford & Sons i The Black Keys. En canvi, el Cruïlla té més cintura i pot programar aquest any molts artistes de música negra sense perdre la seva identitat», explicava ahir el seu director Jordi Herreruela. Beneïda cintura, ja que, a més a més, al Cruïlla ofereixen concerts d'una hora i mitja i amb bandes nombroses. «Ens agraden els concerts amb molts músics en escena. De fet, vam contactar amb Drake, però actuava només amb dj i el vam descartar», revela.

PLATS FORTS 

Notícies relacionades

La venda anticipada anuncia que demà serà el dia de més afluència de públic de la història del Cruïlla. Ms Lauryn Hill, abans cantant de The Fugees, arriba amb una formació que inclou tres coristes, el soulman Aloe Blacc porta una secció de vents i Damian Jr Gong Marley defensarà el cognom del seu pare i un sòlid cançoner propi orientat al dancehall. També hi haurà soul (amb Emili Sandé), ska (Los Granadians), blues (Guadalupe Plata) i mestissatge (El Puchero del Hortelano i Le Peuple de L'Herbe). Però l'altre plat fort de dissabte és l'estrena a Espanya de FFS, el disc que han gravat junts Franz Ferdinand i el veterà duo californià d'art-pop Sparks, que també tocaran temes dels seus respectius cançoners.

«Establir l'ordre de les actuacions perquè vagi augmentant el ritme i la intensitat de la nit», explica Herreruela. Més que un festival per escoltar música, el Cruïlla vol ser un festival al qual la gent vagi a ballar i divertir-se. Un festival inclusiu i no exclusiu. Amb preus populars, descomptes per a aturats i música per a tots els gustos.