FESTIVAL POÈTIC

Ovidi i Palol obren la Setmana de la Poesia

El poeta gironí guanya el premi dels Jocs Florals

Miquel de Palol, guanyador dels Jocs Florals, ahir al Saló de Cent.

Miquel de Palol, guanyador dels Jocs Florals, ahir al Saló de Cent. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Una Setmana de la Poesia de Barcelona plena d'homenatges i reivindicacions va començar ahir amb l'entrega del premi Jocs Florals, la reinvenció del tradicional certamen poètic en forma de premi literari a un llibre inèdit pel qual aquest any han competit 82 poetes, dels quals 10 van arribar a la final. Miquel de Palol va ser qui va recollir la flor natural  per Dos cors per una bèstia. «El llenguatge és ric, contundent i original; les imatges, brillants, i la història d'amor que s'explica colpeix tant pel que diu com pel que suggereix», va valorar el president del jurat, Antoni Vidal Ferrando.

Notícies relacionades

Però Miquel de Palol, a part de ser poeta, novel·lista i arquitecte, rapsode, el que se'n diu rapsode, no ho és. Així que potser el moment més emotiu de l'acte inicial de la setmana va ser el record, a càrrec del seu fill Eduard, del poeta David Sanahuja (Barcelona, 1915-1990). Un dels «poetes oblidats de la generació sacrificada» que «mai va fer res per figurar» i que, va dir el seu fill, si hagués estat en un acte com el d'ahir «s'asseuria a l'última fila i es quedaria callat».

Els homenatges van prosseguir a la plaça del Rei (300 assistents ignorant els cants de sirena del futbol) amb la reedició del recital en homenatge a Ovidi Montllor que ja va obrir Barnasants; la guitarra (i per moments la veu) de Toti Soler, Joan Massotkleiner recitant enèrgicament poemes d'escriptors versionats pel cantautor d'Alcoi i Gemma Humet reinterpretant delicadament els seus temes. La Setmana de la Poesia prossegueix avui amb un recital que reivindica l'obra de 10 poetes que no han tingut el reconeixement que mereixerien: el mateix David Sanahuja, Jaume Agelet, Caterina Albert, Ramon Bech, Josep M. Boix i Selva, Josep Elias, Joan Fuster, Simonya Gay, Miquel dels Sants Oliver i Josep Sebastià Pons. I diumenge arribarà el torn de recordar Jesús Lizano. El programa complet, a la web www.barcelona.cat/setmana poesia.