Homenatge a 'Charlie'

'¿Podemos aún reirnos de todo', de l'assassinat Cabu, arriba a Espanya

Dos dels acudits de Cabu.

Dos dels acudits de Cabu.

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / BARCELONA

El va publicar l'històric dibuixant Jean Cabut, Cabu, el 2012, a França, amb el premonitori títol ¿Podemos (aún) reirnos de todo? (Península), amb vinyetes en què disparava, sempre amb l'arma de l'humor, contra objectius tan diversos com el dopatge, els agricultors, els pobres, els rics, els militars, Houellebecq, Berlusconi, la pedofília a l'Església catòlica... però també contra totes les religions, el burca, Bin Laden, l'integrisme o els terroristes. I van ser aquests últims els que, tres anys després, el 7 de gener passat a París, li van disparar bales de veritat en l'atemptat islamista contra la revista Charlie Hebdo i van acabar amb la seva vida i amb la d'11 persones més, entre elles les del director, Charb, i les dels també dibuixants Wolinski, Tignous, Verlhac i Philippe Honoré, en venjança per les caricatures de Mahoma i les seves sàtires a l'islam.

Aquest dimarts el llibre arriba a Espanya amb la intenció de ser «un homenatge explícit a Charlie Hebdo, a la llibertat d'expressió i al dret a l'humor, al dret a riure'ns de tot, que ens sembla essencial», explica el director editorial de Península, Ramon Perelló. «No podíem quedar-nos en silenci. Hi ha gent que diu que no podem riure'ns de tot però creiem que sí, inclòs de nosaltres mateixos. La resposta al títol del llibre és . No ens plantegem si hi ha risc al publicar-lo, és un acte de sentit comú».

Notícies relacionades

¿Podemos (todavía) reirnos de todo?, que reuneix vinyetes que Cabu va fer especialment per al llibre amb altres de publicades a Charlie Hebdo, moltes, adverteix l'editor, «pensades per a una mentalitat i un públic francès», s'obre amb una nota del mateix autor: «No s'ha de posar límits a l'humor, que està al servei de la llibertat d'expressió, perquè on l'humor s'atura, l'espai que deixa lliure l'ocupen amb freqüència la censura i l'autocensura. Ni les religions i els seus integristes, ni les ideologies i els seus militants, ni la gent d'ordre i els seus prejudicis han de posar obstacles al dret a la caricatura, encara que sigui excessiva».

Un altre homenatge a Charlie Hebdo, la concessió del premi PEN de literatura a la llibertat d'expressió, va quedar enfosquit dilluns quan sis dels seus membres, els escriptors Peter Carey, Michael Ondaatje, Teju Cole, Rachel Kushner, Francine Prose i Taiye Selasi, s'hi van oposar al considerar que la revista ha «llançat provocacions racistes i islamòfobes»