CARTELL DEFINITIU DEL FESTIVAL BARCELONÍ

El Cruïlla més 'black'

El festival explora la música negra més actual amb les actuacions de Lauryn Hill, Kendrick Lamar, Emeli Sandé i Aloe Blacc, entre altres

KENDRICK LAMAR Divendres, 10 de juliol

KENDRICK LAMAR Divendres, 10 de juliol /

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

La primera actuació a Barcelona de Lauryn Hill (ex-The Fugees) en solitari es produirà aquest estiu, de l'11 al 12 de juliol al Parc del Fòrum, en el marc del festival Cruïlla. La sisena edició del festival apuja el llistó i consolida com a dia familiar el tercer dia, diumenge, que aquest any tindrà com a protagonistes el cantant i compositor israelià Asaf Avidan i Anna Roig i L'Ombre de Ton Chien.

A més dels ja anunciats Franz Ferdinand & Sparks, Of Monsters and Men, Jaime Cullum o Da­mian Jr Gong Marley, l'extens cartell explora la música negra més actual, amb Kendrick Lamar, estrella del hip hop nord-americà que vindrà amb el seu tercer disc d'estudi To pimp a butterfly; i l'aclamat Aloe Blacc, representant del soul actual que ha triomfat amb temes com Wake me up. Tots dos oferiran la seva única actuació a Espanya, igual que la cantautora pop Emeli Sandé, famosa per Next to me i el duo Milky Chance amb la seva encomanadissa Stolen dance. També són exclusives les aparicions de Cocoroise, Archive i Zucco 103.

El cartell definitiu presentat a l'antiga Fàbrica Damm manté les línies bàsiques del Cruïlla: varietat d'estils, músics de totes les latituds i potents directes.

El duo Capital Cities, els de Safe and sound prometen fer ballar sense descans, igual que els francesos Caravan Places amb la seva combinació entre el swing i l'electrònica. Altres noms confirmats són els de Dub Inc, Kiril Djaikovsky feat. Tk Wonder i Birth Of Joy. Entre els músics de l'escena local figuren Els Catarres, Ferran Palau, Carlos Sadness, Furguson, El Puchero del Hortelano, Guadalupe Plata, Los Granadians, Coriolà, Miquel Serra, Gramophone Allstars i Línia Maginot.

En total, 42 artistes de 16 nacionalitats pujaran a escena. Els preus aquest any són lleugerament superiors: 55 euros per dia i 90 l'abonament de tres. Malgrat això ja s'han venut el 20% més d'entrades en comparació del 2014. «Aquest any no hi ha tants grups africans però ens ha quedat un festival més negre que mai», va explicar el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, encantat amb la presència del grup brasiler O Rappa, els Osibisa, pioners de l'afrofunk i la world music i Daminan Jr. Gong Marley, «l'únic fill de Bob Marley amb un perfil musical propi».

Notícies relacionades

A DESCOBRIR / Entre els artistes a descobrir destaquen els holandesos Birth of Joy i Diana Fuentes, emergent veu cubana a qui ha produït el disc el Visitante de Calle 13, amb qui actuarà. Com a curiositat, destaquen Troker, un sextet mexicà amant de l'experimentació, Vintage Trouble i la seva fusió de rock del sud i funk, i els catalans Seward amb el seu mix de jazz, pop-rock i improvisació. Menció a part mereix Mi Capitán, format per membres de Sanpedro, Egon Soda, Love of Lesbian i Standstill.

El pressupost és de tres milions d'euros, mig més que l'última edició. D'aquests, 140.000 euros provenen de les arques públiques.