COMÈDIA NEGRA

'Puro vicio', la peripècia criminal no compta gaire

Tràiler de ’Puro vicio (2014)’. / periodico

1
Es llegeix en minuts
QUIM CASAS

★★★★ ESTRENA: 13 DE MARÇ  Paul Thomas Anderson  Intèrprets  : Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Katherine Waterston, Owen Wilson, Benicio del Toro, Reese Witherspoon, Joanna Newsom • Títol original : ‘Inherent vice’ • EUA • 148 minuts 

 

Es pot considerar Puro vicio una adaptació modèlica de la novel·la de Thomas Pynchon: tot allò que en el llibre és deliberada confusió argumental ho segueix sent en la pel·lícula, així que llibre i film van en idèntica línia.

Puro vicio és al film noir o relat policíac el mateix que era El gran Lebowski dels germans Coen: una relectura, una transcripció més enllà de la postmodernitat, una transfiguració. Els Coen prenien com a base l'imaginari de Raymond Chandler (no cap dels seus llibres) per a una història que manejava d'una altra manera els elements tradicionals de la novel·la negra. En canvi, Paul T. Anderson adapta directament una novel·la, i no d'un escriptor associat precisament a la literatura policíaca clàssica, per oferir la seva mirada incisiva.

Notícies relacionades

No és Pous d'ambició o The master. Està mancada assumidament del seu pòsit dramàtic. Tampoc és Boogie nights, una comèdia formulada d'una altra manera. Perquè Puro vicio és sobretot una comèdia negra en què una peripècia criminal, que al final no ens importa gens, serveix d'impuls argumental per retratar en tota la seva dimensió la costa oest nord-americana de finals dels anys 60, de la forma de vida hippy al Hollywood ja no tan esplendorós.

Joaquin Phoenix, més com a fil conductor que com a protagonista, és un detectiu privat hippy de Los Angeles que ajuda una ex a trobar el seu últim amant, un magnat immobiliari. Com en els relats de Chandler, Hammett o Ross MacDonald, la trama es complica fins a dir prou. L'espectador pot quedar-se en la confusió, i disfrutar-la, gràcies a la particular cadència narrativa d'Anderson, les seves fugues i contrapunts d'humor negre, la variada tipologia mostrada i la sigil·losa música de Jonny Greenwood.