EL RETORN AL MERCAT DE LES FLORS D'UNA COMPANYIA TRANSGRESSORA

Un home apallissat

Lloyd Newson i la DV8 Physical Theatre uneixen dansa i paraules en la impactant 'John', retrat inspirat en la vida d'un delinqüent

Una imatge de ’John’, en què participen nou ballarins.

Una imatge de ’John’, en què participen nou ballarins. / KRIS ROZENTAL

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

Violència, drogues, delinqüència, presó... i supervivència. La crua història de John, el testimoni real que va inspirar el nou espectacle de l'influent coreògraf australià Lloyd Newson per a la seva companyia britànica DV8 Physical Theatre, és el commovedor i impactant recorregut vital d'un home apallissat des de la seva infància que lluita per sobreviure. Per sortir de les tenebres i agafar-se a algun somni, a algun amor. John recala al Mercat de les Flors fins dissabte amb el cartell d'entrades esgotades i l'advertència de no estar recomanat per a menors pel seu dur llenguatge, sense concessions, i els seus nus.

Un llenguatge que uneix el poder del moviment i de la paraula, que ha incorporat Newson als seus últims espectacles per la necessitat d'anar «més al fons» de l'ànima humana. «El moviment no explica tota la complexitat del ser. El diàleg forma part de la vida i busco l'equilibri entre aquests dos elements, controlant on deixar silencis i on no», justifica.

Per a la seva creació, va posar en pràctica el mètode que ja va utilitzar en els seus dos anteriors i premiats treballs -To be straight with you i Can we talk about this?-. Va entrevistar 50 homes sobre el sexe, l'amor i les lluites personals, i es va trobar amb les dramàtiques revelacions del britànic que dóna títol a l'espectacle. Dels horrors de la infantesa en una família disfuncional amb pare violent i abusador, en què va ser testimoni de la mort de la seva mare per sobredosi d'heroïna; a l'espiral de les addiccions, la delinqüència i la presó. La recerca salvadora de l'amor en el món de les saunes gai donarà llum al retrat íntim d'aquest supervivent.

Temes polèmics

Notícies relacionades

Newson diu que l'atrauen els assumptes que la gent prefereix esquivar, com són els abusos sexuals, el matrimoni gai, l'energia nuclear i la religió, entre d'altres. Es mou pel que li dicta la seva consciència, no el públic. «Tot el que és interessant genera controvèrsia, per això si vols fer obres d'interès crearan polèmica. No em puc quedar només en la bellesa estètica. Els ballarins són éssers humans i no màquines de ballar», defensa Newson, que va estudiar treball social i psicologia i ha confiat en l'alemany Hannes Lagolf el paper de protagonista.

Creada el 1986, la companyia DV8 Physical Theatre transita pels territoris de la dansa, el teatre i el cine amb l'etiqueta de transgressora i el focus posat en els temes sociopolítics. Ha produït 17 peces de dansa i quatre telemovies, guardonades amb diversos premis. El director australià va criticar que les cadenes britàniques Channel 4 i BBC, que es van interessar per adaptar diverses de les seves creacions, es neguessin a traslladar Can we talk about this? La raó, l'espectacle posa el dit en la llaga: l'islam i la llibertat d'expressió.