Viatge per quatre continents

El Museu de Cultures del Món obre amb peces de l'Àsia, l'Àfrica, Oceania i Amèrica

Buda del segle XVII provinent de Tailàndia.

Buda del segle XVII provinent de Tailàndia. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
N.F. / BARCELONA

Poc més de dos anys després que tanqués el Museu Barbier-Mueller i que la seva col·lecció d'art precolombí abandonés la ciutat, Barcelona compta amb un nou centre dedicat a l'etnologia -tot i que els seus responsables prefereixen parlar d'art- de l'altra banda dels mars: el Museu de Cultures del Món, un espai que dissabte obrirà les portes al públic en el mateix emplaçament que ocupava el desaparegut Barbier-Mueller i que exhibirà 529 peces de diferents pobles de l'Àfrica, Amèrica, Oceania i l'Àsia.

I, d'alguna manera, també d'Europa, ja que el continent, els restaurats palaus gòtics Nadal i Marquès de Llió, són «una obra d'art en si mateixos per la seva pintura i arquitectura d'inicis del segle XIV», explica Josep Lluís Alay, director de Patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona i director del nou centre fins a les pròximes eleccions municipals. Com a exemple de la inclusió de l'art occidental al centre només s'ha d'entrar a la sala 15, on tan necessari és mirar «les peces hindús que s'hi exhibeixen com el sostre», assegura Alay. Perquè és al sostre on brilla Buda en dejú, una imatge excepcional de la deïtat representada artísticament per la cultura Gandhara i de la qual només es conserven tres peces al món. La de Barcelona llueix just sota d'un bell cassetonat del segle XIV amb pintures de les galeres que llavors la corona catalanoaragonesa, en plena extensió, enviava a explorar el món.

Notícies relacionades

El buda en qüestió forma part dels fons del Museu Etnològic, però no totes les peces exposades procedeixen del consistori, moltes són cessions de col·leccions privades -Folch, Clos, Duran Vall-llosera-, i d'altres hi són temporalment, com les prestades fins al 2018 pel Museu de Cambridge o les que arribaran en un futur de l'Smithsonian.

PRESSUPOST / Condicionar el museu -té pendent el Centre de Recerca- ha costat 7,4 milions d'euros, i el pressupost per al 2015 és d'1,6 milions.