LA GRAN CITA AMB EL GÈNERE POLICÍAC

Per sempre Mankell

Bcnegra ret homenatge a l'admirat autor suec que té una malaltia terminal

EVOCACIÓ  8Beatriz de Moura, editora de Henning Mankell, dialoga amb Paco Camarasa, ahir.

EVOCACIÓ 8Beatriz de Moura, editora de Henning Mankell, dialoga amb Paco Camarasa, ahir. / ADRIANA DOMÍNGUEZ

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

Era un acte petit, gairebé íntim, dins de la programació d'ahir de Bcnegra, però Ens estiment tant Mankell! va omplir fins a la bandera l'auditori del Conservatori del Liceu. I no perquè Henning Mankell, el gran mestre suec de la novel·la negra, hagués viatjat a Barcelona. No, l'autor no estava present en el seu homenatge: una conversa entre la seva fidel editora al segell Tusquets, Beatriz de Moura, i el comissari de la trobada, Paco Camarasa. Fa uns mesos, el pare de Wallander va passar pel metge perquè li diagnostiquessin el que semblava una hèrnia discal que va acabar sent un càncer de mal pronòstic. La notícia, és evident, ha preocupat els seus lectors, bolcats en la proposta del festival que ha disposat una urna i unes postals perquè qui vulgui pugui deixar-li durant aquests dies unes paraules de coratge i de gratitud.

Beatriz de Moura va evocar com el 2000 va tenir notícia, gràcies a la seva «xarxa social d'editors que llavors funcionava molt bé», de la fama d'aquest autor suec que encara no havia estat traduït a l'anglès i que estava a punt d'aparèixer en italià. En aquesta llengua va llegir La cinquena dona -sisè llibre dels 12 que més tard compondrien la sèrie protagonitzada per l'inspector de policia Kurt Wallander- gairebé sense saber res de l'autor. «Em va semblar una novel·la molt dura i a estones fins i tot desagradable, que entroncava amb el model europeu cultivat per Simenon». La sorpresa de De Moura va ser doble. Una, trobar un autor així, i l'altra adonar-se que Suècia, un dels països més desenvolupats d'Europa, també tenia les seves ombres.

Més tard va venir el coneixement en persona de l'autor. A Buenos Aires, a Madrid i aquí a Barcelona, quan li van concedir el premi Pepe Carvalho, i va organitzar com a bon home de teatre que també és una perfecta interpretació de si mateix al Romea. «No és un home excessivament sociable. Compleix amb les activitats que li imposen les promocions dels seus llibres però no regala un sol segon de més. Se'n va gairebé sense acomiadar-se». És aquest caràcter i el seu compromís social els que han portat l'autor a viure durant molt de temps part de l'any a Maputo, la capital de Moçambic, on dirigeix el Teatro Nacional Avenida.

Notícies relacionades

Camarasa i De Moura van diferir a l'hora d'imaginar l'aspecte físic de Wallander. El llibreter el veu amb els trets de l'escriptor. A l'editora li agrada més l'actor que l'interpreta en la sèrie televisiva sueca. «Kenneth Branagh [que l'encarna en la sèrie britànica] és un meravellós actor però a mi em sembla massa segur de si mateix», va dir afirmant que ella veia el personatge com algú no tan elegant, més marcat pels seus problemes personals, que són també el reflex del que passa a la societat sueca.

El moment més emocionant de l'acte va coincidir amb la lectura de la carta que l'autor ha dedicat als seus lectors catalans, en què anuncia que actualment està escrivint un nou llibre, la continuació de Sabates italianes, que es dirà Botes de pluja sueques«Crec que tots els escriptors del món s'esforcen per acostar-se tant com poden a Cervantes com a creador d'històries. Si mirem al voltant nostre veurem que l'univers confús en què vivim segueix sent el mateix en què es movien Don Quixot i Sancho Panza». Avui Mankell complirà 67 anys.