LA GRAN CITA INTERNACIONAL DEL CÒMIC

Angulema és Charlie

La 42a edició del festival francès dedicat al còmic crea un premi especial a la llibertat d'expressió per rendir homenatge als dibuixants de la revista satírica víctimes de l'atemptat de París

Una imatge de l’exposició que el Festival Internacional del Còmic d’Angulema dedica a la revista satírica ’Charlie Hebdo’.

Una imatge de l’exposició que el Festival Internacional del Còmic d’Angulema dedica a la revista satírica ’Charlie Hebdo’. / AFP / PIERRE DUFFOUR

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Marcat de manera inevitable per l'atemptat terrorista contra la revista Charlie Hebdo a París, la 42a edició del Festival Internacional del Còmic d'Angulema, que va arrencar ahir a la localitat francesa, ha volgut rendir homenatge als carismàtics dibuixants de la revista satírica que van perdre la vida en la tragèdia -Charb, Cabu, Wolinski, Honoré i Tignous- dedicant-los dues exposicions. La primera recorre la tumultuosa història del setmanari nascut l'any 1970 i la segona mostra una selecció de 40 portades disseminades per diferents llocs públics del centre de la ciutat, que a partir de diumenge comptarà amb una plaça amb el nom del setmanari.

A més a més, gràcies a l'acord amb els supervivents, s'ha creat un premi especial Charlie Hebdo a la llibertat d'expressió», atorgat en aquesta ocasió de manera simbòlica a la redacció de la revista i que, en edicions successives, recompensarà la tasca dels dibuixants que suporten el pes de la censura a tot el món.

S'espera que els principals editors del sector presentin el projecte d'una obra col·lectiva en què es reuniran 170 dibuixos elegits d'entre els més de 800 que s'han penjat al Facebook d'homenatge a les víctimes de l'atemptat.

En definitiva, Angulema serà aquest any, òbviament, «molt Charlie», però hi ha més coses.

Homenatge a Watterson

El Gran Premi del Festival d'Angulema 2014 i president de l'actual edició (encara que absent de la cita), Bill Watterson, ha tornat a agafar el llapis 20 anys després d'haver-se retirat per dibuixar el cartell oficial del certamen i, a més a més, es podrà veure una gran exposició del creador de Calvin i Hobbes. Watterson li ha passat el testimoni al japonès Katsuhiro Otomo, creador d'Akira, que en aquesta edició ha obtingut el Gran Premi 2015.

L'organització ha donat un gran espai a la historieta nord-americana, els seus superherois i les noves tendències gràfiques que vénen de l'altre costat de l'Atlàntic. El festival consagra una retrospectiva al desaparegut Jack Kirby, pare del Capità Amèrica, creat amb Joe Simon el 1940.

També hi és present l'univers de Jirô Taniguchi, premiat el 2003 i 2006 pel guió de Barrio lejano i el dibuix de La cumbre de los dioses, respectivament. L'autor japonès és el convidat d'honor aquest any i protagonitza la primera exposició monogràfica que se li dedica a Europa.

Sota el títol de L'home que somia, es recorre la seva trajectòria, iniciada als anys 70 com a assistent de Kazuo Kamimura, autor de Lady Blood, que va inspirar a Quentin Tarantino el personatge de Kill Bill.

Notícies relacionades

Fabien Nury és, amb només 40 anys, el cinquè guionista al qual Angulema dedica una exposició per descobrir els seus mètodes de treball i les seves fonts d'inspiració (el gènere policíac, les novel·les d'aventures o les epopeies històriques). També s'hi pot veure una exhibició al voltant del blues que reuneix Mezzo, Duchazeau, Crumb i Cuzor.

Un total de 35 àlbums competeixen en la secció oficial, entre els quals hi figura el titulat He visto ballenas (Astiberri, 2014), que és un relat de quatre dècades d'història en un País Basc marcat pel terrorisme, obra de Javier de Isusi. El Festival tancarà les seves portes diumenge que ve i el seu ampli programa se celebrarà sota fortes mesures de seguretat. Les autoritats locals no dubten a qualificar de «moment sensible» aquests dies de celebració comiquera.