El drama cantat dels desnonaments

Sílvia Pérez Cruz debuta en el cine amb 'Cerca de tu casa', d'Eduard Cortés

’Teaser’ de ’Cerca de tu casa’, que llançarà una campanya de micromecenatge.

’Teaser’ de ’Cerca de tu casa’, que llançarà una campanya de micromecenatge. /

3
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

Jo no sóc actriu», aclareix la cantant i compositora Sílvia Pérez Cruz, que va donar inicialment carbasses a Eduard Cortés quan aquest li va proposar ficar-se per primera vegada en l'embolic del cine. No era el seu terreny, però el realitzador la va convèncer fent-la partícip del procés creatiu com a autora de la banda sonora i de les cançons que esquitxen la història i interpreten ella i la resta de l'elenc. Cerca de tu casa, que es comença a rodar el 2 de febrer al barri barceloní del Clot, no és un musical a l'ús, puntualitza Cortés. «És un drama sobre els desnonaments protagonitzat per Sílvia, amb cançons i música compostes per ella. Jo no buscava una actriu, sinó una autora que es comprometés a fer una pel·lícula tan singular. N'és la coautora», al·lega el director, que va elaborar el guió amb el seu col·laborador habitual, Piti Español, i va fitxar Sol Picó per a les coreografies. Lluís Homar, Adriana Ozores, Ivan Massagué, Manuel Morón, Ivan Benet i Oriol Vila completen l'elenc.

Després de les reticències inicials, Pérez Cruz va assumir «amb una enorme il·lusió» el repte d'unir dos llenguatges en una història que té «una ànima molt bonica». «Aborda una realitat duríssima que hem tractat amb molt respecte. Cortés m'ha donat molta confiança i a l'haver viscut com creixia tota la història, la porto molt endins i m'ha ajudat a construir el personatge», declara l'actriu novella, que es va emportar un Goya per la cançó original (No te puedo encontrar) de Blancaneu. Ella és Sonia, una noia que després de perdre la feina, igual que el seu marit, Martín (Manuel Morón), no pot afrontar el pagament de la hipoteca. Amb una filla de 10 anys, es veu obligada a tornar a casa dels seus pares. La situació s'agreuja quan el banc li segueix reclamant el deute amenaçant-la d'embargar-li el pis dels seus pares, que van avalar la hipoteca.

VIDES ARRUÏNADES / «És una família amb la vida arruïnada. Ella n'està farta; la seva filla l'ajuda a tirar endavant. També té conflictes amb el seu impulsiu marit», explica Pérez, que destaca el «raig d'esperança» que apareix entre tant infortuni quan les víctimes s'uneixen i aconsegueixen transferir la culpa al sistema. No és una entusiasta dels musicals, diu, però li va interessar molt el desafiament de «buscar el moment en què un personatge havia de posar-se a cantar i trobar les lletres adequades a la seva emoció». Ella debuta com a actriu, i alguns dels actors, com a cantants. «El que és important no és que cantin perfectament, sinó que surti l'ànima dels seus personatges. Ha sigut preciós», diu la coautora de Granada, que ha compost des d'una cançó de bressol (que entona Pepo Blasco) fins a una de protesta.

Notícies relacionades

A la trama principal que protagonitza l'artista de Palafrugell se n'hi sumen dues més, retrat de les víctimes col·laterals dels desallotjaments. Una explica el dolor d'un empleat del banc on Sonia va firmar la hipoteca. Va passar d'atendre els veïns a firmar execucions hipotecàries. «S'han donat molts casos de treballadors bancaris que demanen el trasllat de barri perquè els resulta insuportable», diu Cortés. El mateix ha passat, subratlla, amb policies que, contra els seus valors, s'han vist obligats a deixar al carrer gent gran, nens... «Han acabat en depressions». Ivan Benet, actor habitual dels escenaris catalans (i parella de Pérez Cruz), debuta en el cine en aquesta tessitura. És Jaime, «un poli vocacional, bona persona, que acaba al psicòleg pels conflictes que li genera actuar en el desallotjament». Al seu fill adolescent li fan mobbing per ser policia, diu l'actor, que també cantarà (ja ho va fer com un crooner en el fantàstic monòleg Informe per a una acadèmia).

Amb un pressupost d'1,5 milions, Cerca de tu casa ha vist la llum gràcies al productor Loris Omedes (Bausan Films), i la complicitat d'actors i tècnics, que es van sumar al carro com a productors associats. «No m'hauria imaginat mai les terribles dificultats de finançament per a una pel·lícula d'aquesta temàtica», critica Omedes. «A part de la crisi, tampoc hi ajuda el sistemàtic assetjament i persecució que està practicant el Govern a la cultura, com a manera de silenciar altres opinions i altres mirades diferents de la seva. S'ha d'explicar el que està passant. ¡No ens faran callar!».