JOIA ARQUEOLÒGICA DE 3.300 ANYS D'ANTIGUITAT

Un Tutankamon enganxat

Tres tècnics del Museu Egipci del Caire denuncien l'ús de material inapropiat per reparar la màscara Es va utilitzar cola corrent per enganxar la barba en una restauració

X 8Tetueros nit iril iure venisis modolesed min exer iure conse minci

X 8Tetueros nit iril iure venisis modolesed min exer iure conse minci / FIRMA DE FOTO

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES
EL CAIRE

La coneguda barba daurada i blava de la màscara funerària del faraó Tutankamon, una de les atraccions turístiques més visitades d'Egipte, es va trencar durant una restauració i els conservadors del Museu Egipci del Caire la van enganxar amb un adhesiu anomenat Epoxi. Així ho han denunciat, sota condició d'anonimat per por de represàlies, tres tècnics del museu, que consideren inapropiat aquest material.

Encara que els tres restauradors difereixen a l'hora d'explicar com es va trencar la famosa barba -si es va trencar per accident durant les tasques de neteja de la màscara, o si ja estava solta i la van desprendre per reparar-la--, sí que coincideixen a dir que els van ordenar arreglar-la ràpidament i a afirmar que es va utilitzar una cola inapropiada.

«Desafortunadament es va usar un material irreversible; l'epoxi té una alta capacitat per enganxar i es fa servir en pedra o metalls però no és adequat per a un objecte com la màscara de Tutankamon», ha dit un dels conservadors. «La màscara s'hauria d'haver portat al laboratori, però tenien pressa per tornar a exhibir-la i van utilitzar aquesta pega ràpida i irreversible», ha afegit el tècnic.

Una esquerda a la cara

Arran de l'ús d'aquest material, expliquen els denunciants, ara la màscara té una esquerda entre la cara i la barba. «Ara podem veure una línia groga transparent», han assenyalat els esmentats experts de forma gràfica.

Un altre dels conservadors, que estava present en el moment de la reparació, ha detallat que la pega epoxi es va assecar a la cara de l'emperador i que un altre col·lega va usar una espàtula per retirar la cola i, al fer-ho, va deixar marques a la màscara.

L'egiptòleg Tom Hardwick ha advertit que «tot objecte d'aquella època necessita una mica més d'atenció, així que una reparació com aquesta ha d'estar molt supervisada».

Per la seva banda, el director general del Museu Egipci, Mahmoud al-Halwagi, va rebutjar totes les acusacions i va dir a la publicació  Ahram Online que la màscara està bé i que no li ha passat res des que va assumir el càrrec el mes d'octubre passat. Va explicar, a més a més, que la barba es troba en la seva posició original, i així ha estat des que la màscara va ser descoberta a la tomba de Tutankamon el 1922.

Notícies relacionades

«Un comitè arqueològic ha estat assignat per inspeccionar la màscara i la barba per escriure un informe detallat sobre l'estat de la màscara», va dir Al-Halwagi.

El Museu Egipci del Caire és un dels principals destins turístics del país i la màscara de Tutankamon, de més de 3.300 anys d'antiguitat, i els continguts de la seva tomba estan entre les atraccions més visitades.