PROMESES DEL CANT

Les gales del Concurs Viñas seran al Liceu i el Real

1
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

El Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas, dedicat a joves promeses del cant, tindrà per primera vegada un doble concert de gala en què es podran lluir els finalistes. La prestigiosa competició oferirà la gala final al Liceu el 25 d'aquest mes i quatre dies més tard els primers quatre classificats actuaran al Teatro Real de Madrid.

Notícies relacionades

Aquests dies el jurat de la competició, que presideix la directora artística del Liceu, l'alemanya Christina Scheppelmann, ja s'ha pogut fer una idea del nivell dels participants. «Hi ha de tot. De vegades escoltes veus i et preguntes com pot ser que no siguin al circuit professional. D'altres, et sorprèn la falta de formació del concursant i et preguntes com ha aconseguit classificar-se», va explicar ahir Scheppelmann. «Busquem veus excitants, que transmetin emocions», va afegir. El jurat, integrat per gestors d'importants coliseus i per antigues estrelles com el tenor mexicà Francisco Araiza i la soprano búlgara Raina Kabaivanska, acabarà d'escoltar demà els 41 candidats que queden en la semifinal. Han estat elegits d'entre ni més ni menys que 607 concursants apuntats aquest any a la 52a edició, que ha arribat a un nou rècord de participants.

«Hi ha tres coses en què em fixo per valorar un cantant: la tècnica, és a dir la respiració i el suport, que són la base; si té un estil correcte i si té la convicció de ser un instrument al servei d'una cosa superior», va destacar Francisco Araiza. «Jo lluito per mantenir la tradició perquè és l'única veritat. Únicament aplicant les velles regles pot sorgir un Kaufmann», va assenyalar Kabaivanska en relació amb el tenor alemany del moment. Per a tots dos la falta de bons professors de cant és un dels motius que explica la falta de noves veus. Això mateix pensava la desapareguda Elena Obraztsova, soprano russa que per posar-hi remei va impulsar una acadèmia internacional que s'inaugurarà al setembre.