Cinc sonors aplaudiments

'L'orfe del clan dels Zhao', un conte xinès amb l¿artesanal toc Broggi

La selecció de les millors obres teatrals que han fet temporada a Barcelona ha  estat elaborada pels crítics d’EL PERIÓDICO. 

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ

‘L’ORFE DEL CLAN...' DIRECTOR: ORIOL BROGGI

Un conte xinès amb l’artesanal toc Broggi

Un any més un muntatge de la Perla 29 es cola al podi dels millors espectacles de la temporada. Aquesta vegada la troupe que capitaneja Oriol Broggi va viatjar ben lluny per sorprendre amb la seva primera immersió oriental: L’orfe del clan dels Zhao. Una aventura arriscada que es va veure recompensada pel públic i els premis (va arrasar als Premis Butaca amb sis guardons). Es tracta d’una llegenda xinesa, escrita per Ji Junxiag al segle XIII, amb els apetitosos ingredients de les grans tragèdies clàssiques i l’omnipresent Shakespeare. Història de venjança i sacrifici, de dolents dolentíssims i bons boníssims, Broggi la va presentar –sense perdre ni mica del seu artesanal segell– en un Teatre Romea transformat amb el públic envoltant un quadrilàter de sorra. 

Allà transcorre el combat entre dos clans pròxims a l’emperador. Du’An Gú creu haver exterminat tots els Zhao, però un nadó d’aquesta estirp se salva al ser adoptat per un metge ambulant, un magnífic Julio Manrique, al capdavant de l’excel·lent repartiment en què també brillen imponents Pablo Derqui (l’assassí Du’An Gú) i Borja Espinosa. El conte xinès li ha sortit bé a un Broggi que no tem tirar l’ham a històries llunyanes. Ell les fa pròximes.

‘EL CABALLERO DE OLMEDO’ DIRECTOR: LLUÍS PASQUAL

Sota la batuta del director del Lliure, els joves elencs de la Kompanyia Lliure i de la Joven Compañía Nacional de Teatro Clásico van revisitar el clàssic de Lope de Vega en un vivaç i líric muntatge desposseït de vestimentes escèniques. La gràcia de Rosa Maria Sardà, l’alcavota Fabia i conductora de l’obra, hi va posar la guinda.

‘DOÑA ROSITA...’ DIRECTOR: JOAN OLLÉ

Exquisidament elegant, lluminosa, poètica i emotiva. La proposta de Joan Ollé sobre la dissortada conca lorquiana va seduir la gran platea del TNC, que va aplaudir així mateix l’excel·lent repartiment encapçalat per Nora Navas, Mercè Arànega i Carme Elias. 

‘PULMONS’ DIRIGIDA PER MARILIA SAMPER

Una jove parella comença a discutir sobre la conveniència o no de tenir fills en aquest món a la deriva. L’obra de Duncan MacMillan, apuntalada en l’excel·lent interpretació de Carlota Olcina i Pau Roca, i una direcció que aposta per la frescor i el ritme, va atrapar el públic de la Beckett (el Lliure la rescata aquest gener). 

Notícies relacionades

‘LLIBERT’ DE GEMMA BRIÓ

Catàrtic i valent. El drama autobiogràfic de Gemma Brió (autora i actriu), dirigit per Norbert Martínez, va atrapar i va colpir el públic. Al ritme del rock de Mürfila, la felicitat, el dolor, la culpa i l’humor travessen el relat del naixement d’un fill malalt.