«La relació amb el mercat espanyol s'ha endurit»

Maria del Mar Bonet, que ofereix avui a La Pedrera un recital de tema nadalenc.

Maria del Mar Bonet, que ofereix avui a La Pedrera un recital de tema nadalenc. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO / BARCELONA

La cantautora mallorquina resumeix bona part de la seva obra en un doble disc antològic, Essencial, que viatja del 1971 al 1995. Però avui, a l'auditori de La Pedrera (20.00 h), no se centrarà en els seus clàssics sinó que oferirà, per primer cop en la seva carrera, un recital de temàtica nadalenca, amb el pianista Dani Espasa i el percussionista Antonio Sánchez.

-¿Le va costar molt pensar quin repertori oferiria?-No, hi ha cançons de treball i d'altres que conec de tota la vida. Algunes no les he interpretat mai en directe, o molt poc, com El noi de la mare, Vou-veri-vou i Horabaixa post al sol. Cançons càlides, d'hivern, de cantar a la vora del foc, que tenen a veure amb la infància, les festes de Nadal, les reunions familiars...

-I El cant de la Sibil·la, amb el seu missatge apocalíptic. 

-És sobre el judici final i evoca coses que estan d'actualitat: el canvi climàtic, els desastres naturals... La cançó té el seu origen al segle XI i diu algunes veritats.

-Absolutament. Més que destructor, no regit pel sentit comú. Per dos dies que vivim, i ens dediquem a construir míssils per matar més gent. No n'hem après. Només hem de mirar a països com l'Afganistan o l'Iran, amb processos islamistes durs, contra les dones...

-¿Comparteix el retrat de l'ésser humà destructor per damunt de tot?

-Jo he perdut el contacte. Era gent de l'Orquestra Simfònica de Damasc. Veus aquestes fotos de la ciutat i és dur. Quan vaig cantar allà, amb tots aquells militars, ja em va semblar un polvorí. Crec que l'origen de tot està en la ferida fonda del conflicte entre Israel i Palestina.

-Ha treballat amb músics de Síria. ¿S'ha trencat el vincle amb ells?

suposa el seu retorn momentani a una multinacional, Sony Music, en una col·lecció que inclou discos d'estrelles com Sabina, Víctor i Ana, Springsteen, Cohen... Cantant en català, ¿ho veu com una anomalia?-No, jo sempre vaig voler cantar en companyies catalanes, però en cert moment vaig trobar gent a Madrid que es va interessar per la meva música. Jo veig tota la meva trajectòria com una obra, un camí sense parcel·lacions.

-Aquesta doble antologia, Essencial,

-Ha empitjorat pel que fa a concerts. Aviat aniré a Madrid, a Clamores, però abans cantava més per Espanya. La relació amb el mercat espanyol s'ha endurit. Quan va sortir Felipe González vaig pensar que apreciava la diversitat i que hi hauria un canvi en la televisió, la universitat... Però ells segueixen allà, i nosaltres aquí, i la situació ha empitjorat.

-¿Ara costa més que li facin cas a Madrid, tant els mitjans com els programadors?

-Moltes i molt bones. Això sí, ara canten en molts idiomes. M'agradaria que la gent cantés més en català, però per damunt de tot defenso la llibertat d'expressió. Ho feia en temps més durs i ho mantinc ara. Si no, seria incoherent. El més important és la qualitat. Gemma Humet, per exemple, m'agrada molt, té molt bon gust.

-Però surten moltes veus a Catalunya, també femenines.

al seu disc Granada amb Raül Fernández Miró.-Canta molt bé, té un gran talent i tots els ingredients importants per fer música. L'admiro. Sí que m'agradaria, i parlo ara com a públic, que gravés més cançons seves. Necessitem cançons d'ara, com ja deia Lluís Serrahima fa molts anys... -Allà t'adones del desastre del PP: invasió turística, construcció, corrupció... L'únic esperançador és el moviment dels docents.

-Sílvia Pérez Cruz ha adaptat una cançó seva, Mercè,

-Després de més de quatre dècades a Barcelona, aquest any ha tornat a Palma per viure-hi.

-¿Com veu Catalunya des d'allà? ¿Segueix el procés sobiranista?-Des del primer dia he estat al carrer amb tothom. Hi crec. La gent es fa independentista per la incomprensió que percep. Catalunya és solidària, però necessita ser respectada, entesa i estimada. Però és un procés que necessita temps. Si encara no hem fet un referèndum caldrà fer-lo.

Notícies relacionades

-Tot és important, però quan li sento dir el mateix que Rajoy, que ens hem d'ajustar a la Constitució per votar, em sobresalto. En això no diu res gaire diferent que ell.

-Aquests dies ha entrat en escena Pablo Iglesias amb uns altres missatges.