L'escriptora d'origen català Lydie Salvayre, premi Goncourt

L'autora francesa guanya el prestigiós guardó amb una novel·la sobre la guerra civil, basada en la infància de la seva mare exiliada

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

L'escriptora francesa d'origen català Lydie Salvayre (1948) ha guanyat aquest dimecres el prestigiós premi Goncourt per 'Pas pleurer' (Seuil), una novel·la sobre l'exili i la guerra civil espanyola. A l'obra, barreja la veu de l'escriptor Georges Bernanos amb la de la seva mare, Montserrat Monclús Arjona, una antiga exiliada catalana que encara viu i que explicava a la seva filla de 15 anys les misèries de la seva pròpia infància. 'Pas pleurer' serà publicada a Anagrama en català i en castellà la tardor del 2015.

Salvayre, de pare andalús i mare catalanaha rebut sis vots davant els quatre que l'Acadèmia ha atorgat a l'algerià Kamel Daoud. L'exitós escriptor francès David Foenkinos, que també competia pel Goncourt, s'ha emportat finalment el premi Renadot per la seva novel·la 'Charlotte'.

"Fins ara no havia tingut el desig d'embarcar-me (literàriament) en els meus records maternals de la guerra civil ni en les obres que se li han dedicat. Però tinc la sensació que ha arribat el moment de treure de l'ombra aquests esdeveniments d'Espanya que havia arraconat al meu cap per evitar sens dubte les preguntes que podien aflorar", havia declarat Salvayre sobre l'obra guanyadora, que és també una història d'amor impossible entre dos joves republicans.

Notícies relacionades

Com mana la tradició des del 1914, l'anunci del Goncourt s'ha fet enmig d'una gran expectació mediàtica a la primera planta del restaurant Drouant, al centre de París. La dotació del premi és purament simbòlica (10 euros) perquè el que de veritat s'emporta el guanyador és una garantia d'èxit a les llibreries.

Creat per la voluntat testamentària de l'escriptor francès del segle XIX Edmond de Goncourt per premiar un llibre de prosa publicat en el transcurs de l'any, el primer es va concedir el 1903 en un restaurant de la plaça de la Borsa, a París. Després, el ritual es traslladaria al també parisenc restaurant Drouant.