Cita de referència del documental

In-Edit reuneix grans històries sobre música

El festival de cine obre avui una edició amb títols molt acurats

Fotograma de {20,000} {days} on {earth}, sobre Nick Cave

Fotograma de {20,000} {days} on {earth}, sobre Nick Cave

2
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE / BARCELONA

Des del recent ascens en popularitat del documental, gairebé cada grup, artista i escena musicals han vist aparèixer títols sobre ells, però per sort hi ha un festival per separar el gra de la palla: l'In-Edit Beefeater. Avui comença la dotzena edició d'una mostra interessada no tant en les pel·lícules sobre els millors artistes, sinó en les millors pel·lícules, cosa que assegura experiències satisfactòries a les sales 1 i 2 de l'Aribau Club i la 5 de l'Aribau.

El festival s'obre aquesta nit, en una gala especial (Aribau 5, 21.00 hores), amb Pulp: A film about life, death and supermarkets: una barreja de «pel·lícula de concert» i retrat urbà al voltant del grup britpop Pulp i el seu carismàtic líder Jarvis Cocker. La gala de clausura es farà el dissabte, dia 1, amb l'esperada 20.000 days on Earth, docuficció sobre el rocker australià Nick Cave, però l'endemà encara es podran veure pel·lícules.

Seran, en total, 11 jornades plenes de grans històries, sovint ben explicades, totes esquitxades per la música. Música de tots els gèneres imaginables. Rock somiador de les dècades del 1980 i 1990 (Beautiful noise, amb My Bloody Valentine, Cocteau Twins i altres), hip-hop canònic (Nas: Time is Illmatic, sobre el millor disc del raper Nas), indie pop clàssic (My secret world. The story of Sarah Records, sobre aquest seminal segell britànic), afrobeat (Finding Fela!, del famós documentalista Alex Gibney), black metal (A spell to ward off the darkness), rock progressiu (Tubular Bells: The Mike Oldfield story), ska (Legends of ska), jazz (On the road with Duke Ellington), techno accelerat (Gabbers!) i improvisació (Taking a dog for a walk, amb l'excel·lent còmic britànic Stewart Lee com a Ciceró), entre altres. I si us van les nadales insòlites, també tindreu la vostra pel·lícula: Jingle bell rocks!, en què un addicte a la música nadalenca revela les seves dotze rareses favorites en aquest territori.

Notícies relacionades

PEL·LÍCULES LOCALS / La producció local està representada per títols com 160 metros, una historia del rock en BizkaiaEurope in 8 bits, sobre la música feta amb Nintendos i Gameboys; I need a Dodge! Joe Strummer on the run, sobre els dies del líder de The Clash a Granada; Un lloc on caure mort, retrat pel que sembla singular de Càndid Coll, cantant del grup punk Autodestrucció; i aproximacions a l'underground barceloní com BCN, ¿segell discogràfic? i This is the unfinished story of the Missing Leech, aquest últim amb el líder antifolk Maurici Ribera com a protagonista.

SPANDAU BALLET / El festival dóna també l'opció de disfrutar de gran part del programa a través del vídeo on demand, però hi haurà projeccions insubstituïbles. Spandau Ballet al complet presentarà Soul boys of the western world (dilluns, 27, Aribau 5, 20.30 hores). I la projecció d'American interior (dimarts, 28, Aribau Club 2, 21.00 hores) es completarà amb una actuació íntima del seu codirector/heroi Gruff Rhys.