POLÍTICA CULTURAL

Barceló critica el Govern per aparcar el mecenatge

1
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / MADRID

«La cultura és la millor inversió a llarg termini. Si no ho veus així, és un suïcidi». L'artista Miquel Barceló va carregar ahir contra el Govern del PP per haver aparcat la llei de mecenatge, un text que el president Mariano Rajoy es va comprometre a aprovar abans que acabés la legislatura i que, no obstant, brilla per la seva absència. En el seu lloc, l'Executiu s'ha limitat a incloure en la futura reforma fiscal determinades desgravacions per als que inverteixin en art.

«He seguit el tema de la llei de mecenatge amb decepció. Ha sigut molt frustrant. Hi ha abandonament i desídia en tot el que té a veure amb la cultura, l'art i l'educació. ¿Potser és per mala fe? Cada vegada, per exemple, s'ensenya menys art a les escoles», va afegir Miquel Barceló, un dels artistes espanyols vius més cotitzats i per a qui la llei de mecenatge faria possible que la seva obra es veiés més a Espanya.

El mallorquí va participar en un debat celebrat a CaixaForum Madrid i organitzat per la Fundació Art i Mecenatge, que impulsa La Caixa. El president de la institució, Leopoldo Rodés, també va ser molt crític amb la no aprovació d'una norma que el món de l'art esperava amb ansietat: «Tenim sensació de fracàs. El resultat és pitjor del que ens podíem imaginar».

Notícies relacionades

La veu menys pessimista va ser la de Guillermo de la Dehesa, president del Reial Patronat del Museu Reina Sofia i membre del Patronat del Prado. «Falta més d'un any perquè s'acabi la legislatura. Mantinc l'esperança que el Govern aprovi la llei de mecenatge», va subratllar.

Mentrestant, el director de la Fundació Juan March, Javier Gomá, va pronosticar que el Govern no aprovarà la norma per una senzilla raó que té a veure amb la crisi i el precari estat de l'economia espanyola: «L'Executiu ara mateix no es pot permetre aprovar la llei de mecenatge, que no és tant de mecenatge sinó de desgravació fiscal».