FESTIVAL TNT D'ARTS ESCÈNIQUES

El Chaplin del segle XXI

El genial James Thiérrée, nét del mític Charlot, estrena 'Tabac Rouge' a Terrassa

Peça al·lucinògena 8Escena de ’Tabac Rouge’, que el TNT estrena demà.

Peça al·lucinògena 8Escena de ’Tabac Rouge’, que el TNT estrena demà. /

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

No li agrada que li recordin el seu vincle amb el mite, però sens dubte James Thiérrée és el Chaplin del segle XXI. Un torrent inesgotable d'imaginació i virtuosisme. Ja va fascinar en les seves dues visites al TNC de Barcelona amb La veillée des Abysses i el màgic solo Raoul, i ara torna a Catalunya amb el seu Compagnie du Hanneton per inaugurar demà el Festival Terrassa Noves Tendències. El nét del memorable creador de Charlot i fill dels artistes circenses Victoria Chaplin i Jean-Baptiste Thiérrée presentarà, en la seva estrena a Espanya, el seu últim deliri: Tabac Rouge, una al·lucinògena injecció de circ, dansa i teatre sobre un monarca captiu en un regne surrealista. Envoltat de miralls, el seu ego autodestructiu inicia la revolució per acabar amb el seu propi poder. Els mons de Thiérrée (autor, director i protagonista del muntatge) són així: poètics encantaments que embruixen les platees de tot el món. Vuit ballarins i una contorsionista l'acompanyaran en aquest viatge apocalíptic, que es representarà també divendres.

Una joia imperdible a la qual se sumaran 22 propostes escèniques més en els quatre dies (fins diumenge) d'un festival que, segons el seu director, Pep Pla, és un reflex del futur de les arts escèniques. El cartell inclou 13 estrenes i 13 coproduccions, que tindran com a protagonista el teatre d'objectes. Oligor estrenarà La máquina de la soledad, un homenatge a l'objecte-carta i el correu postal, creat en col·laboració amb la companyia mexicana Microscopia. L'Agrupación Señor Serrano portarà A house in Asia, magnífic western sobre la cacera i la casa (i les seves dues rèpliques) de Bin Laden. Maquetes, videoprojeccions, performances, figuretes d'indis i cowboys... en un imaginatiu collage que va captivar Tàrrega després de passar fugaçment pel Grec i que aterrarà a La Seca aquesta temporada.

També usa miniatures David Espinosa en el seu singular treball. El creador de Mi gran obra es planteja ara en Much ado about nothing (Molt soroll per no res) per què se segueixen representant una vegada i una altra els clàssics. Presenta la seva versió de textos shakespearians amb escenes, imatges i coreografies protagonitzades per l'actor real i les lil·liputenques figures. A Monstres / Objectes d'objectes, Xavi Bobés i la companyia Playground es llancen a la recerca de la perfecció.

Notícies relacionades

La dansa també hi serà molt present amb les propostes de Sònia Gómez (Ballarina), Umma Umma Dance (Crossfire), Lali Ayguadé i Nicolas Ricchini (Incógnito), Delrevés (Guateque), Thomas Noone (Alicia), i les propostes interactives de les poloneses Les filles Föllen (Thank you for dancing) i Danse Carpe Diem (Écoute pour voir), que utilitzarà auriculars, com la Societat Doctor Alonso i Moare Dansa, amb la itinerant La naturalesa i el seu tremolor.

Ârtica, els de Ponten Pie traslladaran el públic a una cabanya a l'Àrtic i Cris Blanco presentarà Agitador Vórtex. Joan Català (Pelat), Sleepwalk Collective (Doméstica), Locus Amoenus, d'Altresbandas, i el monòleg El niño Miguel, de l'actor Juan José Ballesta, seran altres propostes d'un festival que cuida el seu públic amb preus populars.