El teatre català s'anima

Els empresaris anuncien una pujada del 3% de públic i del 5% de recaptació en la temporada passada

L'increment a les sales petites i l'èxit del Lliure van contribuir a l'alça del sector, que va obtenir un 54% d'aforament

3
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

El teatre català comença a sortir del túnel, segons testifiquen les estadístiques sobre l'exercici 2013-2014 que ahir va donar a conèixer Adetca (l'Associació d'Empreses de Teatre a Catalunya) i que revelen un lleuger avanç en taquilla i públic. «Hem tancat una temporada bona, molt bona. Hem contingut la crisi», es va congratular el nou president de la patronal, Xavier Marcé, que ha agafat el relleu de Daniel Martínez, president de Focus.

El símptoma de l'inici de la recuperació es tradueix en una recaptació de 58,7 milions d'euros en les 60 sales barcelonines (un 5% més que en la temporada anterior) i un augment del 3% d'espectadors, 2,4 (davant de 2,3), malgrat que el nombre de funcions i espectacles va disminuir a un aforament de 4,3 milions de butaques (190.000 menys). La mitjana de l'ocupació es va situar en un 55% (5% més), el millor percentatge de la dècada. El gener va ser el mes amb les platees més plenes.

ESFORÇ EMPRESARIAL / Marcé va vincular aquest «considerable èxit» a l'important esforç fet per les empreses teatrals i a la consolidació de la nova autoria catalana, i va vaticinar un «futur teatral esplèndid». Però va recordar els estralls que ha fet en el sector la «irracional» pujada de l'IVA (del 8% al 21%), contra el qual pensen continuar batallant, i el missatge polític de rebuig a la cultura que ha provocat el «recel d'un públic que té la idea que el teatre és molt car». Els preus de les entrades es van mantenir pràcticament igual, excepte en el cas del teatre infantil, que va tenir una significativa pujada d'un 44% (de 8 a 12 euros de mitjana). Les greus dificultats amb què es troben les gires de les produccions és un altre dels llastos d'un sector que no està per tirar coets. Encara queda molt de camí per acostar-se als 2,8 milions de persones que el sector va aconseguir convocar el 2011-2012, amb una recaptació de 68 milions, al qual va seguir el «molt dur» exercici següent, quan la taquilla va perdre un 25% i el públic va caure un 19% després de tres lustres de creixement sostingut.

En qüestió de continguts, el curs passat, amb un total de 1.153 espectacles, va tenir un marcat accent català, tant en autoria (61%) com en producció (81%). Es van representar 572 espectacles en català, 311 en castellà, 68 bilingües i 66 en altres llengües.

SALES ALTERNATIVES / En el repartiment de disciplines va guanyar el gènere teatral, amb un notable increment d'espectadors que va suposar el 52% de l'oferta total (1,2 milions). Marcé associa aquest creixement als bons índexs d'ocupació assolits per les sales petites (Teatreneu, la Muntaner i Teatre Gaudí van ocupar el podi) i a l'excel·lent temporada que ha fet el Lliure.

Notícies relacionades

MENYS DANSA / La dansa va ser la disciplina més perjudicada amb una pèrdua del 29% de públic a causa en gran part del tancament temporal de la sala principal del Mercat de les Flors que, això sí, va augmentar l'aforament fins al 83% d'ocupació, el millor de tot el sector. El consum de musicals va descendir lleugerament, però tornarà a cobrar protagonisme aquest nou curs amb la presència de grans produccions com Mar i Cel, Sister Act i El petit príncep, entre altres de petit format. «Els musicals seran bons per a la cartellera i esperem que el seu èxit animi a reactivar la tradició de produccions que hi ha a Catalunya», va afegir el president d'Adetca.

També es va informar de la millora de la web Tot teatre i la repetició de la promoció Escenes 25, amb l'oferta d'entrades gratuïtes als joves de 25 anys a l'octubre i el novembre, una iniciativa que, segons Marcé, ha d'ajudar a crear nous públics per al futur. «Si nosaltres fem els deures i aconseguim que l'Administració faci els seus, estic convençut que tornarem a recuperar i a superar les dades de consum cultural», va afegir el nou president d'Adetca.