PASSIÓ MUSICAL

Luz Casal brilla a Cap Roig

L'artista porta aquesta nit al festival la intensitat d''Almas gemelas'

Luz Casal, enuna visita recent a Barcelona.

Luz Casal, enuna visita recent a Barcelona.

3
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

La gira d'Almas gemelas segueix sumant dates. Luz Casal, que aquesta nit actuarà al Festival de Cap Roig, tornarà a Catalunya el 28 de setembre vinent (Auditori de Sant Cugat) a l'afegir tres dates noves (les altres són a França i Andorra). «No puc deixar de sentir gratitud», comenta per telèfon, «els artistes depenem de la gent. I saber que desitgen veure't és un regal. Els concerts que hem fet ja passen de les tres desenes. I el balanç és meravellós».

En aquest últim compacte que li ha propiciat aquest tour, la cantant explora noves vies expressives. Nous idiomes (quatre en total). I amb la mateixa passió. Almas gemelas és un àlbum en què cura velles ferides des del primer tall i senzill, ¿Por qué no vuelves amor? Expulsa relacions tòxiques, No me cuentes tu vida. I al·ludeix al càncer que va patir i va superar dues vegades (Ella y yo). És un treball intens que, sobre l'escenari i barrejat amb clàssics d'ahir, li permet exhibir la seva faceta més teatral. «La intensitat és imprescindible. És la conseqüència d'aquesta sensació de gratitud que provoca que el públic t'estimi. Cap dels meus músics, i jo tampoc, ens reservem. Preferim donar-ho tot. I no desaprofitar l'oportunitat de fer-ho el màxim de bé possible i aconseguir que la gent s'entretingui i s'emocioni».

En aquesta gira, Luz Casal es llueix igual en els dos rols que sempre la identificaran i que només ella és capaç d'interpretar. Exerceix amb la mateixa desimboltura de rockera nacional i de dama de la cançó internacional. Obre els recitals amb la peça Almas gemelas. I deixa per al tram final Un nuevo día brillará, reclamant la participació de l'audiència. Moment de catarsi col·lectiva.

TRÀNSIT A L'UNÍSON / «Quan parles de les coses que et passen, de les reaccions que provoques a l'escenari... qualsevol explicació resulta gairebé ridícula. És com si visquessis a una velocitat vertiginosa. I hi insisteixo: el que verdaderament m'emociona és que la gent s'ho passi bé. Que reaccioni davant cançons tan diferents. I que el trànsit d'una cançó íntima a una altra absolutament tan diferent com Rufino el faci al mateix temps que nosaltres, com si fossin un de nosaltres».

És la primera vegada que inclou popurris. Precisament molt diferenciats. Un de lentes i un altre de rocker. «A mesura que tens noves cançons, es van quedant fora temes que signifiquen molt per a tu. Vas apartant aquelles que tenen un ambient o lletres semblants a les recents. I em vaig adonar que algunes que semblen germanes tenen universos diferents. I que era una ll'astima excloure-les».

SAU A LA MEMÒRIA / La colombiana Shakira va arrasar amb la seva versió de Boig per tu de Sau (es va colar al número u d'iTunes). Avís als desmemoriats: Luz Casal es va llançar a cantar-la en català en directe molt abans. En un concert que es va gravar en un compacte [Concert de Mitjanit] el 1992, a la plaça de toros Monumental. I un any abans la va interpretar en castellà: Loca por ti, en el seu disc A contraluz. «És normal que les bones cançons siguin tan desitjades. No vull jutjar-la ni dir res de la seva interpretació. Cada un ho fa com ho sent. No tinc res a dir -afirma-. Aquest tipus de temes tan especials no són patrimoni ni dels seus compositors. Un hi estableix una relació, la que sigui, i és diferent de la que la va precedir. És normal que Shakira l'escollís».

Notícies relacionades

La cantant gallega-asturiana va ser la pregonera de les Festes María Pita 2014 (la Corunya). I del seu discurs van destacar frases com aquesta: «És temps d'obviar penes i incomoditats i de girar l'esquena a l'adversitat prenent el camí del gaudi, l'entreteniment; també el de l'aprenentatge que com la pluja, pot aparèixer en un instant».

«Vaig voler jugar amb la possibilitat que plogués. I ¿saps què? Fa una temporada que ho faig, i em passa amb el Festival de La Luz, que em sembla que hi ha d'haver una espècie d'ingredient didàctic en tot el que faig». El festival que esmenta i que organitzarà per tercer any al seu poble natal, Boimorto, comptarà amb una cantant catalana: Maria Rodés. «A Catalunya hi ha molt bones veus femenines».