NOU CERTAMEN MUSICAL A VILANOVA I LA GELTRÚ

Vida es proposa ser el festival còmode

Demà hi actuen Rufus Wainwright, M. Ward i Mishima

YO LA TENGO Única actuació del trio a Espanya aquest estiu.

YO LA TENGO Única actuació del trio a Espanya aquest estiu. /

3
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ
BARCELONA

El format dominant de festival amb múltiples i descomunals escenaris davant dels quals s'apilonen milers de persones ha portat a assumir que un festival amb artistes de nivell internacional ha de ser un espai massificat i saturat de concerts en què el públic va d'un costat a l'altre criant «¡corre, que toquen la bona!». Aquest cap de setmana neix un festival que té com a principal objectiu crear l'entorn idoni perquè la música es disfruti en òptimes condicions. És el Vida i se celebra aquest cap de setmana a Vilanova i la Geltrú.

Hereu del bonic Faraday que s'ha celebrat els últims 10 anys al Molí de Mar d'aquesta localitat costanera, Vida neix al voltant de la Masia d'en Cabanyes, la mansió colonial de la saga dels Cabanyes que va aportar poetes, pintors i enginyers de renom a la Catalunya del XIX. En un plàcid entorn d'oliveres i pins on els veïns de Vilanova acostumen a celebrar barbacoes, s'instal·la demà i dissabte la primera edició d'un festival amb aforament per a deu mil persones i que acollirà 12 concerts per jornada. Sí, només 12.

Vida importa el model que fa anys ja desenvolupen festivals europeus com Green Man, Secret Garden i End of the Road. Són formats dirigits a melòmans adults (i pares de família) i concebuts com un espai on degustar la música en lloc d'engolir-la. Un model d'èxit a Anglaterra, ja que la mitjana d'edat del consumidor de música indie (la que nodreix aquesta classe de  festivals) és cada vegada més alta.

El director del festival, Dani Poveda, no es cansa de repetir que el verdader cap de cartell del Vida és el recinte mateix. No pot ser d'una altra manera si el seu pla no és que la gent hi vagi a veure Lana del Rey, Yo La Tengo, Rufus Wainwright o M. Ward (d'altra banda, artistes molt vistos a Catalunya), sinó que el 2015 vulgui repetir la visita independentment de qui hi actuï; només perquè al Vida s'hi està a gust. No trigarà a guanyar-se qualificatius com els de festival gourmet o festival delikatessen.

L'obsessió del Vida és el tracte amb el públic i per a això s'ha habilitat una zona d'acampada i de caravàning i a l'interior hi haurà una variada oferta gastronòmica que es podrà disfrutar a les zones de pícnic. Als jardins de la masia hi haurà zona de tallers i actuacions per als nens així com canviadors per a nadons i pàrquing de cotxets. Un carril bici connectarà el recinte amb el centre de Vilanova.

AH, SÍ, ELS ARTISTES / Per als que encara es guiïn més pel nom dels artistes programats, la primera edició del Vida compta demà amb concerts de Rufus Wainwright (en solitari), el músic nord-americà de folk-rock M. Ward (amb banda) i el grup canadenc Timber Timbre, versió narcòtica de l'afruitat i greu country-soul de Lambchop. Aquest nord-americà i sobri bloc central del cartell serà sacsejat pels britànics Archie Bronson Outfit i Cheatahs, el sevillà Sr. Chinarro, el valencià Alberto Montero i els catalans Mishima, El Último Vecino, Joan Colomo i Pau Vallvé.

Notícies relacionades

L'endemà Lana del Rey, acabada d'arribar de Montecarlo, estrenarà el seu tercer disc, Ultraviolence, en la seva única actuació a Espanya, just després que Hidrogenesse, acabat d'arribar de Roma, reveli les intencions del seu imminent disc, titulat justament Roma. Serà una jornada de contrastos en què uns Yo La Tengo antienvelliment oferiran el seu enèsim concert a Espanya i Silvia Pérez Cruz i Raúl Fernández brindaran una altra escenificació del torbador Granada. Els canadencs Austra, els portuguesos Paus, els canaris Tom's Cabin, els madrilenys The Parrots i els catalans Nuria Graham, Pional i Copa Lotus completen el menú de dissabte.

Perquè no sembli que el festival gira l'esquena al mar i al poble, hi haurà matinals dissabte i diumenge amb actuacions de Joanna Serrat, BFlecha i Lost Twin, entre d'altres, a la discoteca terrassa Daurada Beach Club, a la platja de Vilanova.