Els floristes esperen mantenir les vendes de roses per Sant Jordi

Mercabarna-Flor confia que es venguin sis milions de roses, la mateixa quantitat que l'any passat

Flors a les parades de Sant Jordi de la Rambla de Barcelona, l’any passat.

Flors a les parades de Sant Jordi de la Rambla de Barcelona, l’any passat. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

Els catalans regalaran amb motiu de la diada de Sant Jordi sis milions de roses, fonamentalment de la varietat Freedom, la rosa vermella típica d'aquesta festivitat, en què els productors esperen que es mantinguin les vendes de l'any passat.

Els responsables de Mercabarna-Flor han informat aquest dimarts en roda de premsa que d'aquest mercat central sortiran dos milions de les roses que es vendran a Catalunya, una xifra similar a la de l'any passat, ha augurat el president de l'Associació d'Empresaris Majoristes (AEM), Miquel Batlle, que ha assegurat que, tenint en compte la situació econòmica actual, és una bona notícia.

El representant dels majoristes ha recordat la importància de la diada de Sant Jordi per al sector, "ja que en aquesta època es ven el 30% del total de les roses que es venen durant tot l'any", i ha destacat que la bona producció de roses d'aquest any permetrà que els preus es mantinguin durant l'any anterior.

El preu mitjà d'una rosa adquirida en una floristeria, segons Miquel Batlle, ronda els cinc euros, encara que el preu final s'incrementarà "en funció del valor afegit, de la composició o de la creació que faci el florista".

Més flors en dia laborable

La presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, ha destacat la importància per a les vendes del fet que el dia de Sant Jordi caigui en laborable, "perquè d'aquesta manera la venda de roses surt de l'entorn familiar i s'estén a comerços, l'àmbit laboral, restaurants i equipaments socials o culturals".

Aquest any es comercialitzaran un centenar de varietats diferents de roses i, entre elles, una de les novetats és la rosa mediterrània, una flor que evoca frescor, vitalitat, intercanvi cultural, relació entre persones i fusió de pobles.

"La rosa mediterrània té una base de rosa vermella i els floristes fan composicions que evoquen el mar Mediterrani amb la col·locació de petxines, tons blaus o xarxes", ha explicat Recasens, que ha destacat que "el disseny, la innovació i la creativitat també han d'estar presents en la creació de roses en una ciutat com Barcelona, referent en disseny a tot el món". El vermell seguirà sent aquest any el color més sol·licitat i s'espera que el 90% de les roses que es vendran siguin d'aquest color.

Importada de l'Equador i Colòmbia

"Les roses de color van variant constantment i introduint novetats, però la més venuda continua sent la vermella", ha dit Batlle, que ha assegurat que "la rosa vermella és tradicionalment la que es regala a la parella, i la de color, la que es reserva per a altres àmbits, com per exemple el laboral o els comerços".

Notícies relacionades

La rosa Freedom, que es caracteritza pels seus pètals vermells i la seva tija llarga i que s'importa de l'Equador i Colòmbia, és la rosa més venuda per Sant Jordi i aquest any suposarà el 60% de les vendes. La segona rosa més venuda és la Red Naomi, que representa el 20% de les vendes, una varietat que es va començar a comercialitzar el 2009 i que es produeix majoritàriament a Holanda i en petites quantitats a la comarca del Maresme.

Els floristes també treballen en la recuperació de la varietat Chrysler, "que és la tradicional rosa de Sant Jordi, una rosa de tija curt i que es caracteritza per la seva aroma", ha dit Miquel Batlle, que ha recordat que "aquesta varietat s'ha anat perdent i intentem recuperar-la a poc a poc, però la quantitat de venda encara és molt petita".

Temes:

Sant Jordi Roses