EL SEGON LLIBRE DE FICCIÓ DEL PERIODISTA

La revolució sexual a Roma

Víctor Amela barreja intriga política i sentimental en la seva última novel·la

1
Es llegeix en minuts
E. A.
BARCELONA

Al final del llibre, al costat d'uns mapes de Roma i del seu imperi amb molts colors, un quadro sinòptic mostra qui se'n va anar al llit amb qui en la família Juli Clàudia, de Juli Cèsar a Neró. Les fletxes volen en totes direccions, però moltes d'elles passen per la casella de Júlia, filla d'August i una dels protagonistes d'Amor contra Roma (Ediciones B), la segona novel·la del periodista Víctor Amela després de l'èxit, fa un any, del seu debut, El càtar imperfecte.

Amor contra Roma ha estat escrita, i es nota, per algú que va quedar fascinat per les intrigues en la família imperial de la sèrie Jo, Claudi, i que a partir d'aquesta va seguir llegint, començant pel mateix Robert Graves, seguint per Tàcit i Suetoni i acabant amb Ovidi, de qui Amela considera que amb la seva Ars amatoria es va convertir en el poeta «més influent» de tota la història de la literatura.

Notícies relacionades

En la seva novel·la, Urgídar, un iber aspirant a poeta, es veu immers en una intriga entre Lívia i el seu fill Tiberi, Júlia, el seu suposat amant Juli Antoni i la joventut daurada de Roma que els anima, i el mateix August. I enmig de tot plegat, Ovidi, l'ídol d'Urgídar i el responsable, planteja Amela, d'una autèntica revolució sexual contra el patriarcat romà. Mentre que el vir, l'home, tenia entre les seves obligacions «matar, violar i engendrar», una sexualitat violenta i dominant, Ovidi, assegura el periodista i escriptor, és el pioner «d'una manera d'estimar, de viure en parella, en què per primera vegada l'home està pendent del plaer de la dona» i que està a la base de com entenem avui les relacions sentimentals. Una força desestabilitzadora que converteix Ovidi en un indesitjable per a l'emperador.

Sobre el motiu de l'exili d'Ovidi al mar Negre, que August no va revertir malgrat les súpliques del poeta, hi ha diverses versions. Va fornicar amb Júlia, o bé amb la filla d'aquesta, o va assistir a conspiracions contra August entre la bruixeria i la intriga política. «Com que no se sap, he preferit optar per una barreja de tot», explica Amela.