La Massana: bancal d'artistes des de fa 85 anys

El centre d'art i disseny barceloní inaugurarà l'edifici de la plaça de la Gardunya el 2016

L'escola va ser fundada el 1929 pel filantrop i pastisser Agustí Massana

Alumnes de l’escola Massana el 1948.

Alumnes de l’escola Massana el 1948. / ESCOLA MASSANA

5
Es llegeix en minuts
MAR ROCABERT / Barcelona

L'Escola Massana suma 85 anys com a bancal d'artistes de totes les disciplines, joves que van apostar per formar-se en una escola que és tot un referent en art i disseny a Barcelona, i està situada en un enclavament històric, l'Hospital de la Santa Creu, al Raval, una ubicació que deixaran quan estigui construït el nou edifici a la plaça de la Gardunya, darrere de la Boqueria, previst per al curs 2016-2017.

Va ser el 14 de gener de 1929 quan l'escola va iniciar el seu camí en l'ensenyament dels oficis artístics, gràcies a la generositat d'Agustí Massana, un pastisser i filantrop barceloní que va deixar el seu llegat per crear aquest centre municipal on els fills dels obrers poguessin formar-se. Des d'aleshores, han passat per les seves aules 70.000 alumnes 900 professors.

El forn de llenya

Madolaescultora i ceramista de 70 anys, que té l'estudi a Premià de Dalt, es va iniciar en la ceràmica cap al 1965, i va estar sis anys a l'escola. Reconeix que la Massana ha estat la seva base com a persona i artista, ja que aquells anys li van aportar "una manera d'entendre la vida". Eren els seixanta i arribaven al centre de Barcelona ressons del moviment 'hippy', la Nova Cançó i el nou teatre.

"Era un lloc efervescent de cultura i on podies conèixer gent nova". Recorda que era molt estimulant "passar la nit tirant troncs a un forn de llenya que hi havia a la classe de ceràmica". Explica que entraven a les set del vespre i a vegades sortien de matinada, i això en aquella època donava molta "llibertat".

Pionera en la seva època, Madola va muntar un taller de ceràmica i venia les seves peces en botigues de Barcelona. Més tard, va estudiar Escultura a l'Escola de Belles Arts, on també es va doctorar. La seva trajectòria ha seguit el camí artístic i la seva obra s'ha consolidat en espais urbans i sales d'exposició.

La seva última instal·lació, 'Donar forma a la paraula', és un homenatge a Salvador Espriu al cementiri de Sinera, quaranta peces per a cada poema del 'Llibre de Sinera', creades per commemorar l'any Espriu. Va ser precisament el poeta qui va presentar la primera exposició de Madola, a l'Ateneu Barcelonès el 1967.

El cop de sort

Tan bon punt va sortir de la Massana, Luki Huber, suís de 41 anys, va tenir el cop de sort que va impulsar la seva carrera com a dissenyador industrial. La idea brillant va ser convertir un barquet de paper en una espelma decorativa, un producte que li va comprar l'empresa Cerabella, i de seguida es va vendre per tot el món.

Per Luki Huber, que va arribar a l'Escola Massana el 1994 procedent de la Universitat de Lucerna, "la clau d'aquest èxit és haver creat una cosa nova jugant amb un referent". "Tothom ha fet un barquet de paper, i això va connectar", apunta, destacant la importància del treball manual, cosa que es va emportar de la Massana, "on es potencia molt el treball amb les mans", i la ubicació és perfecta per al desenvolupament d'idees, afegeix.

Corria el 1998 i, des d'aleshores, Luki Huber s'ha convertit en un dissenyador de renom, sobretot pel seu pas per El Bulli, on va crear i va adaptar a les necessitats del millor restaurant del món els estris d'alta cuina i els objectes per servir, creacions que han estat objecte d'una exposició al Centre Pompidou de París.

Defensant com ho fa la "importància de pensar amb les mans", no és gens estrany que la seva marca es digui Manual Thinking. Té l'estudi al Born i ha creat una eina de treball pròpia que té com a base els mapes, que li permeten jugar amb fins a 800 idees en una sessió de desenvolupament de producte i poder ordenar-les sense embogir.

La marca Massana

Pamela Pérez (32), Laia Adsuara (31) i Maria Lóbez (26) van sortir de la Massana fa cinc anys, després de cursar totes tres Joieria Artística, i també Arts i Disseny les dues primeres. Per a elles el pas pel centre ha representat una bona iniciació en l'ofici, que els ha donat l'oportunitat d'aprendre diferents tècniques i deixar-se influenciar pels tallers d'altres disciplines.

Valoren molt que hi hagi un programa com l'OFF Massana, uns tallers al Poblenou que l'escola ofereix durant dos anys als alumnes que han acabat els estudis perquè iniciïn el seu projecte, amb la maquinària necessària, però creuen que hauria d'acompanyar-se de dotació econòmica per als incipients emprenedors. Tot i així, elles van trobar un taller al Raval, i allà van començar el 2011 el seu estudi de joieria contemporània Amalia Vermell, una aposta per renovar el llenguatge d'aquesta disciplina.

Els ha marcat molt la "llibertat" que els deixaven per crear, que els ha permès conèixer-se i expressar-se a través de l'art. Creuen que "passar per la Massana marca d'alguna manera", i elles mateixes s'ho noten en l'estil, l'estètica i la forma de treballar. "Segurament pel fet de donar importància al valor artístic acompanyat de la tècnica, l'ofici", un valor conceptual que segueixen aplicant amb Amalia Vermell.

La més recent

Carol Pérez té 36 anys i és una de les exalumnes més recents de la Massana, ja que va acabar el curs d'Introducció a la Il·lustració fa tan sols dues setmanes, a mitjans de març. Apassionada per la pintura, va decidir obrir la ment cap a noves maneres d'expressar-se amb la il·lustració, i endinsant-se en la seva forma narrativa.

"Volia provar si era capaç d'explicar una història a través de la il·lustració", explica, afirmant que s'ha quedat "amb ganes de més" perquè la seva experiència ha estat molt enriquidora. Destaca el treball excepcional de la professora Àfrica Fanlo, que ha estat "motivadora, compromesa i ha sabut transmetre l'amor que sent per la seva professió".

Després de constatar que la il·lustració és "parlar i explicar-se sense utilitzar les paraules", li agradaria compaginar aquesta disciplina amb el disseny gràfic. Encara ha de trobar l'encaix entre tots dos, però té claríssim que aquest és el seu camí. De moment tot el que crea té una finestra virtual en el blog 'Carol Up Art'.'Carol Up Art' 

Any festiu

Notícies relacionades

Aquest any serà festiu per a la Massana. El 28 de juny hi haurà un concert espectacle al Liceu, poesia i música dialogant sobre la creació artística, amb antics alumnes de l'escola com Jordi BatisteMaria de Mar BonetÒscar FontMont Plans o Pau Riba.

Al setembre, està previst un homenatge al professor Santiago Pey, que va ser l'iniciador dels estudis de Disseny Industrial a l'escola Massana, d'això ja fa cinquanta anys. Per al gener del 2015, s'està muntant una exposició sobre el passat, present i futur d'aquest bancal d'artistes, que reunirà alguns exalumnes.