EL LLIBRE DE LA SETMANA

Jonasson no falla

'L'analfabeta que va salvar un país' millora la fórmula de 'L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra'

Jonas Jonasson.

Jonas Jonasson. / ARXIU

3
Es llegeix en minuts
RAMON VENTURA

L'analfabeta que va salvar un país (en castellà, La analfabeta que era un genio de los números) serà un dels fenòmens de la temporada, si tenim en compte l'èxit del seu precedent, L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra. Un cop acabada la lectura, una reflexió serena inevitablement evocarà records d'altres llibres, obres de Ionesco, de Mrozek, de Samuel Beckett i també de Monzó. Només per un instant, perquè altres frases s'imposaran, de cop, i la seva absurda comicitat despertarà imatges de nostàlgia de somriures cinematogràfics: Com quan Groucho Marx clamava: «¡Si ens troben estem perduts!». I afegia: «Però... ¿com podem estar perduts si ens troben?» I és que tant els Marx com el nostre escriptor juguen amb el surrealisme de la carambola, a agafar un fet quotidià i portar-lo fins a l'absurd, a jugar amb la literalitat de les frases, amb les convencions socials, amb la sorpresa com a gag.

Jonas Jonasson (Vaxjo, 1962) és un curiós escriptor suec, i dic curiós perquè no escriu thrillers: ha estat periodista i va fer carrera a la televisió. Com a novel·lista és l'orgullós pare de dues criatures: la gran és l'Allan Karlsson (L'avi...) i la petita és Nombeko (de cognom Mayeki, li sembla), una dona intel·ligent, nascuda negra sota un Govern racista i sense cap més possessió que el seu orgull i la voluntat de no ser una ombra submisa. Una dona analfabeta que aconseguirà -primer- ser la netejadora en cap de les latrines de Soweto per -després- convertir-se en traductora del xinès i física nuclear autodidacta. És la conductora d'aquesta intriga humorística, desenfadada i reflexiva. Com ja passava en L'avi...,  Nombeko viatjarà, i en aquest periple s'anirà trobant amb  importants figures polítiques del segle XX, viurà rocambolesques aventures i Suècia serà un dels escenaris de la trama.

¿UN REFREGIT? / Inevitablement sorgeix la pregunta: ¿L'analfabeta... és un refregit de L'avi...? ¿Un autoplagi? Certament, el nostre escriptor ha trobat la seva fórmula, una mecànica verificada i provada amb èxit. Però mentre que la primera ens va sorprendre, aquesta segona novel·la és molt diferent; el conjunt té més consistència, més cos, i malgrat la referència a la bomba atòmica i a la història del segle XX, Jonas Jonasson ha sabut donar a la seva protagonista un contrapès, un personatge (Ingmar) que l'omple de contrastos. L'avi Karlsson era un individu inculte, que pensava primer en si mateix, i sense remordiments pel seu passat: un criminal, simpàtic, sí, però un criminal. En canvi l'analfabeta ha lluitat per aprendre, procura fer el bé i pensa en els altres, és honesta i s'indigna davant les decisions estúpides (com el mític soldat Svejk de la novel·la de Jaroslav Hasek). I com a heroïna d'aquesta àcida comèdia es convertirà en exemple i cròniques de la marginació, dels absurds de l'apartheid (penso en Exhibició impúdica de Tom Sharpe) i de la descolonització. Nombeko es burla del poder i ho fa amb humor, simpatia i justificat escepticisme, però sense amargura, sense un cinisme distant.

LES EXPECTATIVES / I ara la pregunta final, per a molts la més important: ¿aquesta magnífica novel·la serà un dels llibres més venuts de Sant Jordi? Sí, així ho crec, i serà un triomf merescut. Encara que jo no esperaria a l'abril. ¿Esteu preocupats per la crisi? ¿Teniu angoixa, depressió? La millor teràpia no es troba a les farmàcies: disfruteu de l'humor. Jonas Jonasson: no falla.

3L'ANALFABETA QUE VA SALVAR UN PAÍS / LA ANALFABETA QUE ERA UN GENIO DE LOS NÚMEROS

Jonas Jonasson

La Campana / Salamandra

Notícies relacionades

Trad. Lluís Solanes i Imma Falcó / Sofía Pascual.

398 / 416 pàg. 19,50 / 19,95 €