El nou treball de l'artista de Sabadell

Sergio Dalma, l'últim romàntic

El cantant celebrarà els seus 25 anys de carrera enmig d'una gira en què exhibeix el seu carisma com a 'crooner' i gran vocalista

Sergio Dalma inicia la gira ’Cadore 33 Tour’ a Palma de Mallorca / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
N. M.
PALMA DE MALLORCA

Josep Capdevila (Sabadell, 1964) és més que un eficaç venedor de cançons. Es va forjar cantant en orquestres i gravant anuncis diversos. I no només posava la seva veu trencada al servei de la marca. També va fer memorables aparicions: «Sí, sí San Miguel... Siempre te sienta bien», cantava movent la seva melena negra en els 80. «En 15 segons havies de vendre una pel·lícula. Va ser una bona escola, que a més em va permetre conèixer grandíssims músics com Kitflus», va recordar durant l'entrevista, dues hores abans de sortir a l'escenari de l'Auditori de Palma.

Per cert, va adquirir el nom de Sergio Dalma amb el disc Esa chica es mía. Una possessiva lletra que segueix fent seva 25 anys després.

Les celebracions de les seves bodes de plata l'agafaran, diu, en plena gira de Cadore 33. Hi haurà festa, és clar. Però els de la seva oficina encara estan tancant els últims detalls. Mentrestant, Sergio Dalma passeja per Espanya i Llatinoamèrica els seus èxits immortals i aquest material més recent que intercala en el seu repertori amb total fluïdesa.

De fet, a Mallorca ja va avisar abans el personal: «S'ha d'apostar per les cançons noves, encara que molta gent no se les sàpiga. Ni jo...», va riure. Estava nerviós. I així ho va fer saber. «He estat a punt de sortir amb l'etiqueta de la camisa nova posada. Potser creo tendència...». I un altre somriure picardiós, per rematar la frase.

Dalma es fa gran, però segueix sabent com gestionar la seva presència escènica. El que va ser un ídol d'adolescents, amb previsible data de caducitat, exerceix de crooner experimentat capaç de conquistar un públic intergeneracional que sembla entrar en èxtasi quan aborda l'eurovisiva Bailar pegados. O quan rescata les seves rendibles versions de clàssics italians.

La noia que planxa

L'últim romàntic va fer broma sobre la qualitat de les lletres d'alguns d'aquests hits. «Si analitzes la lletra de Te amo.... 'Haz­me abrazar a una joven que plancha cantando..'Pobretaja en té prou havent de planxar, ¿no?»Sigui com sigui, l'audiència es va posar dreta i va corejar cada un dels temes dels seus dos discos de Via Dalma: Gloria, El mundo, Bella sin alma, Jardín prohibido...

Referència a la infanta

En un moment donat, va demanar permís per cantar en català. «És que no sé si estan els temps per...». No va acabar la frase perquè els presents ja li estaven contestant «sí, sí». I va abordar Si te'n vas (en format bilingüe). Va beure vi de les illes a l'escenari. «Sempre ens hem portat bé els catalans i els balears. Almenys, aquest cap de setmana sí. Perquè si s'ha de parlar de Palma, que sigui per altres coses», va deixar anar fent al·lusió a la declaració de la infanta Cristina just el dissabte anterior.

Notícies relacionades

El 28 de setembre farà 50 anys. L'espera una tardor de molts aniversaris. I si no es torça res, la sort el seguirà acompanyant. La fortuna que no l'ha abandonat des que es va enamorar d'aquella noia que es deia Galilea, un altre dels seus vells èxits que ara reserva per als bisos «Qué fortuna la mía, he quedado contigo, / con la chica más dulce, mi amiga por vía postal».

En plena era de corsaris digitals, Sergio Dalma sap de quina manera seguir alimentant la seva fructífera carrera.