CINE PROTESTA

Una pel·lícula afganesa s'enfronta per primera vegada al tabú de la violació

'Icy sun' relata la història real d'una aspirant a actriu ultratjada per un productor

Freshta Kazemi, a la pel·lícula.

Freshta Kazemi, a la pel·lícula.

3
Es llegeix en minuts

Una pel·lícula afganesa, 'Icy sun' ('Sol glacial'), s'enfronta sense embuts i per primera vegada al tabú de la violació d'una dona en la conservadora societat d'un país on la víctima pot ser condemnada a 15 anys de presó per haver comès un "crim moral".

La pel·lícula, de 25 minuts de durada, narra la història d'una aspirant a actriu que és violada per un productor sense escrúpols a Kabul i explica com després la noia ha d'amagar l'ofensa per evitar ser castigada per la societat.

"Vaig interpretar aquest rol per donar veu a les dones sense veu que són brutalment violades", va afirmar a Efe via telefònica des de Los Angeles la protagonista de la pel·lícula, Freshta Kazemi, que, tot i que va néixer a Kabul el 1979, ha passat gran part de la seva vida als Estats Units.

Víctimes empresonades

Kazemi va recordar que és important conscienciar la societat afganesa sobre la gravetat dels abusos sexuals, perquè hi ha dones que són empresonades després d'haver patit aquest tipus d'atacs.

"Vull que la gent s'adoni que la violació està relacionada amb la violència, no amb el sexe. La violació és una forma de violència contra les dones, una manera de deshumanitzar-les", va sentenciar l'actriu.

Un informe del 2012 de l'oenagé Human Rights Watch va constatar que el 50% de les dones que estan en presons a l'Afganistan estan acusades del "crim moral" d'escapar-se de casa o de mantenir relacions sexuals fora del matrimoni, anomenat 'zina'.

'Zina' és un crim al país asiàtic castigat amb penes de fins a 15 anys, i dones que han estat violades o forçades a prostituir-se han estat condemnades per això gràcies a aquesta llei.

L'actriu, coneixedora del codi penal afganès, va assegurar que durant el rodatge d'algunes escenes tenia por que la policia la pogués molestar, sobretot quan filmaven de nit, acompanyada del masculí equip de rodatge, en una concorreguda carretera de Kabul.

"Va ser dur i estava molt nerviosa al veure els cotxes que passaven a prop meu. Em preocupava haver d'explicar a la policia què feia a aquelles hores a Kabul amb aquell grup d'homes", va explicar Kazemi.

Història real

La pel·lícula es basa en una història real d'una actriu afganesa que va ser violada i després assassinada per un productor, als quals Kazemi va definir en la trama de ficció com una "innocent somiadora" atacada per "un ésser fosc".

Gràcies al seu paper en la pel·lícula, rodada el 2013, Kazemi va rebre el premi a la millor actriu al Festival de Cine de Drets Humans de l'Afganistan, i la cinta serà presentada a més en importants festivals com els de Cannes o Sundance.

No obstant, no tot han estat alegries per a l'equip de rodatge de la controvertida cinta. El director, Ramin Mohammadi, va rebre asil polític a Dinamarca després d'abandonar l'Afganistan el juliol passat, després de ser amenaçat per diversos clergues musulmans a la seva residència de Kabul.

Amenaces de mort

Kazemi, per la seva banda, ha rebut amenaces de mort i va assegurar que ha de mantenir un nivell baix durant les seves visites a la capital afganesa, informar el mínim nombre possible de persones sobre la seva localització i reunir-se només "amb amics pròxims".

El motiu de tanta indignació no és la violació en si, sinó una escena en què després de rebre abusos, la protagonista apareix "despullada" --segons l'estàndard afganès-- en un bany, encara que en realitat només se li veu part de l'esquena i el pit a l'altura de les espatlles.

"Molts homes em pregunten: '¿per què has fet això?' I jo els responc que em sento còmoda amb aquesta decisió que vaig prendre i que l'únic que ells veuen en aquesta escena és la seva pròpia incomoditat i sentit de la vergonya", va explicar l'actriu.

A més, va recordar, durant el rodatge de l'escena tenia una tovallola al voltant del cos que li tapava el bust i sempre hi va haver una altra actriu amb ella "perquè fos testimoni que es tractava d'una interpretació professional i res més".

Notícies relacionades

Malgrat les amenaces de mort que ha rebut i lluny d'amedrentarse, planeja tornar a Kabul en els pròxims mesos per rodar un documental, ja que va assegurar que l'Afganistan li va proporcionar coses que feia temps que buscava.

"L'Afganistan em va donar el meu cor perquè finalment em vaig poder enfrontar cara a cara amb la meva cultura i el meu país, cosa que vaig trobar a faltar mentre creixia com a nord-americana als Estats Units", va concloure.