La gran cita barcelonina amb la historieta

El còmic baixa a la trinxera

La guerra al llarg de la història serà el tema central de la 32a edició del Saló Internacional de Barcelona

La fira, que comptarà amb exposicions de Batman i Wolverine, ampliarà un 70% l'espai a Montjuïc

EN ARMES 3 ’Còmics en guerra’ recorrerà la història bèl·lica universal amb vinyetes com les de Joe Sacco (al centre, sobre Bòsnia) o Tardi sobre la primera guerra mundial (a dalt), la guerra civil (a l’esquerra, il·lustració de Jordi Longarón), la segona guerra mundial (a la dreta, dibuix de Rafael López Espí), o la guerra de successió (a la silueta, soldat de la Coronela, d’Oriol Garcia i Quera a ’Barcelona 1714’).

EN ARMES 3 ’Còmics en guerra’ recorrerà la història bèl·lica universal amb vinyetes com les de Joe Sacco (al centre, sobre Bòsnia) o Tardi sobre la primera guerra mundial (a dalt), la guerra civil (a l’esquerra, il·lustració de Jordi Longarón), la segona guerra mundial (a la dreta, dibuix de Rafael López Espí), o la guerra de successió (a la silueta, soldat de la Coronela, d’Oriol Garcia i Quera a ’Barcelona 1714’).

3
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA
BARCELONA

Un campament de l'Exèrcit republicà en plena batalla de l'Ebre, amb blindats, uniformes militars i armes originals de la guerra civil... El grup de soldats espanyols republicans de la Nou, la companyia aliada que va ser la primera a entrar a París el dia de l'alliberament de l'ocupació nazi durant la segona guerra mundial... O retrocedint una mica més en la màquina del temps: el 1714, amb un campament de miquelets (guerrillers voluntaris) o amb membres de la Coronela de Barcelona, la milícia que va ajudar a defensar la ciutat durant el setge borbònic en la guerra de successió. Totes aquestes escenes, en forma de diorames en viu creats amb l'ajuda de diverses associacions de reconstrucció històrica, acompanyaran la macroexposició Còmics en guerra, eix central del pròxim Saló del Còmic de Barcelona, que se celebrarà del 15 al 18 de maig, als palaus 1 i 2 de Fira Barcelona Montjuïc.

Aquesta mostra, que ocuparà els 12.000 metres quadrats del pavelló 1, comptarà amb més de 200 originals d'autors de tot el món i recorrerà els múltiples tractaments (crític, paròdic, divulgatiu, heroic...) que el còmic ha donat a les guerres i les seves conseqüències en la població civil, com els genocidis i l'exili, des de la prehistòria fins a l'actualitat. A través d'ella, aquesta 32a edició de la gran cita catalana amb la historieta es fa ressò de l'allau de commemoracions bèl·liques d'aquest 2014, en què es compleixen 100 anys de l'inici de la primera guerra mundial, 75 del final de la guerra civil i el començament de la segona guerra mundial, i, és clar, el tricentenari del 1714.

«El gènere bèl·lic ha generat una gran quantitat d'obres mestres del còmic», va apuntar ahir Carles Santamaria, director del Saló. Només s'ha de recordar títols com Maus, d'Art Spiegelman, o les obres de Jacques Tardi, que rescaten la memòria familiar durant la primera i segona guerra mundial, sèries com Azañas bélicas o les aventures d'Astèrix, o brillants novetats com Los surcos del azar, de Paco Roca, sobre els exiliats de la Nou, i l'obra de Joe Sacco, autor estrella que presentarà al saló el seu espectacular àlbum desplegable La gran guerra (el 6 de març a les llibreries), i que també té al currículum cròniques periodístiques sobre la guerra de Bòsnia (Gorazde) o el conflicte palestinoisraelià.

EL CAVALLER FOSC / Però en una cita amb el còmic no hi poden faltar els superherois, presents ja al cartell d'aquesta edició, creat per Carles Pacheco, on sobrevolen la icònica imatge de la barcelonina estàtua de Colom, que llueix capa al vent per no ser menys. I si l'any passat va ser Superman qui va celebrar 75 anys, aquest any li toca complir-los al Cavaller Fosc. Batman, que el maig de 1939 venia al món de la mà de Bill Finger i Bob Kane al número 27 de Detective Comics, centrarà l'altra gran exposició del saló, paral·lela a una altra que commemorarà els 40 de Wolverine, el cínic i complex mutant de retràctils urpes de X-Men.

No hi faltaran, com és habitual, les mostres dels guanyadors del 2013 -Purita Campos, Más allá de Esther; Ardalén, de Miguelanxo Prado, el retrat de la màfia d'Oriol Hernándezi el fanzín Adobe- els debats i les conferències, les activitats infantils i pedagògiques, tallers, trobades entre autors i editors, videojocs...

Notícies relacionades

El certamen, que aquest any té un pressupost total de 650.000 euros, lleugerament inferior al del 2013, i que mantindrà el nombre d'expositors -145-, sí que creix espectacularment pel que fa a espai, un 70% més. Dels 19.000 metres quadrats de l'anterior edició, que va rebre 106.000 visitants, es passa a 32.000. «Aprenem dels errors i no volem que es repeteixin els problemes d'accés de l'últim Saló del Manga, on vam haver de deixar de vendre entrades perquè l'aforament estava complet. No volem córrer el risc de falta d'espai i preferim que el dijous, que és laborable, es vegi el saló una mica buit, abans que haver de deixar gent fora», va comentar Santamaria durant la presentació, a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona (UB), que col·labora aquest any amb el saló i els professors d'història de la qual participaran en diverses xerrades.

A més a més de Joe Sacco, ja han confirmat la seva assistència al saló, entre altres autors estrangers, el britànic Andrew Wildman -dibuixant de la sèrie Transformers però també de X-Men i Spiderman-, l'argentí Eduardo Risso (100 balas), la francesa Chloé Cruchaudet (guanyadora del Premi del Jurat d'Angulema amb Mauvais Genre), l'italià Manuele Fior (Cinco mil kilómetros por segundo, Millor àlbum d'Angulema 2011) i el serbi R. M. Guéra (dibuixant de Django desencadenado, basat en el guió de Tarantino). El còmic baixa a la trinxera.