'La plaga' envaeix els Gaudí

El film de baix cost de Neus Ballús, protagonitzat per aficionats, guanya els premis principals

Neus Ballús, amb part de l’equip de ’La plaga’, ahir a l’entrar al Barcelona Teatre Musical.

Neus Ballús, amb part de l’equip de ’La plaga’, ahir a l’entrar al Barcelona Teatre Musical. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

La sisena gala dels premis Gaudí va transcórrer amb normalitat de portes endins, sense la polèmica d'altres edicions (només cal recordar la que es va armar quan el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va ser criticat en públic per la reducció d'ajudes al cine). Ahir, la moguda va ser fora, a les portes del Barcelona Teatre Musical, on tenia lloc la gran festa de l'Acadèmia del Cinema Català. Allà, les protestes dels treballadors de TV-3 i els bombers de la ciutat, en vaga, van endarrerir l'inici d'una nit en què va triomfar la debutant Neus Ballús, amb La plaga, que va rebre gairebé tots els premis en les categories principals: millor pel·lícula, millor director i millor guió. També va guanyar el de millor muntatge, i va obtenir quatre dels cinc guardons a què optava.

La plaga, incisiva mirada sobre la vida dels que viuen a l'extraradi de Barcelona, és un film realitzat amb actors aficionats que es va imposar a l'altra gran favorita, Los últimos días. Tot i així, el film apocalíptic dels germans Àlex i David Pastor, que mostra una Barcelona desolada, es va endur 7 dels 11 guardons a què aspirava. Va ser elegida millor pel·lícula en llengua no catalana i la resta de premis van ser per a categories més tècniques (fotografia, efectes especials, so, maquillatge), així com direcció de producció i direcció artística.

Ni La plaga ni Los últimos días tenien candidatures en l'apartat interpretatiu. En aquest capítol van brillar dues actrius que van treballar a les ordres de Mar Coll a Tots volem el millor per a ella. Nora Navas va ser escollida millor protagonista per la seva aconseguida encarnació de Geni, una dona que té dificultats per refer la seva vida després d'un accident de trànsit. La seva companya de repartiment Clara Segura va obtenir el guardó com a millor secundària.

L'AL·LEGAT DE JOSÉ SACRISTÁN / El veterà José Sacristán es va imposar als seus rivals, Javier Cámara i Eduard Fernández, com a millor protagonista masculí pel seu paper de quixot modern a El muerto y ser feliz, de Javier Rebollo. L'actor madrileny, que ja havia conquistat el Goya amb el mateix rol, va oferir un dels discursos d'agraïment més brillants. Va demanar «lluitar junts» (en referència a la petició de la consulta per la independència), es va recordar del ministre Wert sense citar-lo («com va dir Camus, la neciesa és homicida») i va fer broma amb el reconeixement («hi ha premis en què ja intervé l'Imserso»). Ramon Madaula va superar Sergi López i José Coronado com a millor actor secundari pel seu rol d'un pare maltractador a La por.

El gran perdedor va ser Fill de Caín, primer llargmetratge de Jesús Monllaó, un thriller amb els escacs de fons protagonitzat per José Coronado i un jove David Solans. Tot i tenir vuit nominacions, tantes com Tots volem el millor per a ella, el film de Monllaó se'n va anar amb el cabàs buit.

Notícies relacionades

Joan Dausà es va emportar el premi a la millor música original per Barcelona nit d'estiu. En el concorregut sector del documental es va imposar Món petit, de Marcel Barrena, que tracta de l'aventura que emprèn l'optimista Albert Casals, un jove a qui anar en cadira de rodes no suposa cap barrera a l'hora de marxar amb la seva nòvia a l'altra punta del planeta. El número de documentals ha crescut exponencialment al ritme de la crisi. Més barats de produir que una pel·lícula, i molt més que un film d'animació, que aquest any no ha comptat amb cap en competició, els documentals s'han convertit en una sortida per a molts cineastes. Fins i tot Isona Passola, la productora de Pa negre, que ahir va viure els seus primers premis Gaudí com a presidenta de l'Acadèmia, està darrere de L'endemà, cinta sobre com seria una Catalunya independent. En el seu discurs Passola va demanar ajuda a la Generalitat per al gremi però el president Mas semblava endormiscat mentre ressonava la súplica al BTM.

L'HUMOR D'ÀNGEL LLÀCER / Un animat Àngel Llàcer, el presentador més optimista de Catalunya, es va encarregar de mantenir el bon humor en la gala i que no decaigués el ritme. Entre els presentadors sorpresa de la nit hi havia els dos grans rivals dels matins radiofònics a Catalunya, els periodistes Mònica Terribas (Catalunya Ràdio) i Jordi Basté (RAC-1), que van presentar junts el premi al millor maquillatge i perruqueria, i els cuiners Joan Roca i Carme Ruscalleda, que van entregar el guardó al millor curtmetratge.