LA GRAN CITA DEL ROCK ALTERNATIU DE BCN

NIN, Caetano Veloso i The National, al Primavera

El festival, que es farà del 29 al 31 de maig, mostra el seu acurat cartell

CAETANO VELOSO 3 Als anys 60, va aportar una poesia crítica i un so de fusió heterodox a la música popular brasilera. Continua actiu i viu.

CAETANO VELOSO 3 Als anys 60, va aportar una poesia crítica i un so de fusió heterodox a la música popular brasilera. Continua actiu i viu. /

2
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE
BARCELONA

Ahir al vespre, el festival Primavera Sound va desvelar el cartell del 2014 a través d'un curt de ciència-ficció, Line-up. La llista de noms és 100% Primavera (és a dir, una combinació de nous i ja clàssics valors alternatius, veterans seminals, referències a gèneres diversos…). De nou, un altre cartell acurat i exigent, sense farciments, en què són tan substanciosos els noms gruixuts com els escrits en lletra menuda.

El cartell del Primavera, que se celebrarà al Parc del Fòrum del 29 al 31 de maig, sol tenir una estructura horitzontal en què de vegades pot costar discernir els caps de cartell. Aquest any ha tornat a passar, encara que alguns noms particulars acapararan l'atenció massiva. Als ja anunciats Pixies i Arcade Fire, caldria afegir-hi els déus del hard rock/metal Queens Of Stone Age, els reunificats epítoms del rock industrial Nine Inch Nails (NIN) i, en una ona  més íntima, Caetano Veloso, el padrí de la Tropicália.  També arriben amb aires estel·lars The National, consagrats ja amb el seu rock melancòlic però expansiu, o la diva del pop arty St. Vincent, que acaba de sortir de la seva gira amb David Byrne, per a alguns el millor directe vist a Barcelona durant el 2013.

RETORNS SONATS / Ja és tradició trobar al cartell del PS grans noms ressuscitats. En aquesta línia, l'edició del 2014 observarà els retorns a l'acció de Slowdive -banda adorada del shoegazing (o pop eteri i planador) dels 90- i les seves ànimes bessones Loop, a més de Slint i la cantautora folk Linda Perhacs, retornada a la indústria pel segell de Sufjan Stevens.

La música d'avui no sorgeix per infusió divina, i el Primavera ho vol explicar amb aquestes presències i les d'artistes veterans com Julian Cope, Sun Ra Arkestra, Television

-interpretant el seu clàssic del 1977 Marquee moon-, els neoclàssics Kronos Quartet i Dr. John, encarnació de l'esperit de Nova Orleans.

APARADOR ALTERNATIU / Però si d'alguna cosa pot presumir el Primavera Sound, és de ser el millor aparador possible del pop i el rock alternatius -o no tant, perquè sonen a tot arreu- fets ara mateix. En totes les seves múltiples variants: electro-pop (Chvrches, Sky Ferreira, Metronomy), pop 70s amb vistes a la FM (Haim), pop-house (Disclosure, un entre molts atractius electrònics), R&B (Blood Orange), metal (Deafheaven), folk-rock (Sharon Van Etten, The War On Drugs, Volcano Choir), rock de garatge (Dum Dum Girls), rock sota la influència del hip-hop (Warpaint)… I per la banda del pur hip-hop, un parell dels grans: Kendrick Lamar i Earl Sweatshirt.

Per l'edició d'aquest any del festival passaran avantpassats recents d'aquests grups nous o quasi: Godspeed You! Black Emperor, Mick Harvey, Blixa Bargeld amb Taho Teardo, Superchunk, Mogwai o Kathleen Hanna -de Bikini Kill i Le Tigre- amb el nou projecte The Julie Ruin. Sonic Youth no vindran, però sí Kim Gordon amb el projecte Body/Head i Lee Ranaldo amb la seva banda The Dust.

Com que la vida musical no s'acaba a Amèrica del Nord i Regne Unit, el Primavera ha invitat grups de l'Argentina (Él Mató a un Policía Motorizado), Xile (Astro), Brasil (Móveis Coloniais d'Acaju), Sud-àfrica (John Wizards), Nigèria (Seun Kuti), Bèlgica (Stromae), Itàlia (C+C=Maxigross) o Nova Zelanda (Connan Mockasin).

Notícies relacionades

La representació catalana no és curta: inclou El Petit de Cal Eril, Standstill, Joana Serrat, Za!, Mishima i Raül Fernández per partida doble; amb Refree i en equip amb Sílvia Pérez Cruz. A més, tocaran bandes estatals com Grupo de Expertos Soly-

nieve, Belako i Fira Fem.