Restaurat un documental de Hitchcock sobre l'Holocaust nazi

El film va ser rodat el 1945 i es projectarà per primera vegada íntegre a finals d'aquest any

Es projectarà per primera vegada després de ser restaurat per l’Imperial War Museum de Londres. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Un documental d'Alfred Hitchcock sobre els camps de concentració nazis, rodat el 1945, serà projectat per primera vegada en la seva integritat després de ser restaurat per l'Imperial War Museum de Londres.

Segons informa el diari 'The Independent', el llegendari cineasta es va involucrar en el projecte el 1945 després que el seu mecenes i amic Sidney Bernstein li demanés ajuda per editar un documental sobre les atrocitats comeses pels alemanys durant la segona guerra mundial (1939-1945).

El contingut de les imatges filmades per operadors de càmera de la Unitat de Cine de l'Exèrcit Britànic, alhora que les tropes aliades alliberaven els jueus dels camps de concentració, "van horroritzar" el creador de 'Vertigen' i  'Els ocells'. Hitchcock, anomenat el "mestre del suspens" per la brillantor de les seves pel·lícules de terror, va quedar tan "traumatitzat" pel dur contingut de les gravacions que va estar allunyat dels estudis Pinewood durant una setmana.

Responsabilitat per les atrocitats

Un comissari del Departament d'Investigació de l'Imperial War Museum (Museu de Guerra Imperial), Toby Haggith, ha afirmat que el documental "va quedar suprimit per la canviant situació política, particularment per als britànics". "Quan van descobrir els camps (de concentració), nord-americans i britànics van tenir pressa per divulgar una gravació que mostrés els camps i fes que els alemanys acceptessin la seva responsabilitat per les atrocitats que hi havia", ha explicat al 'The Independent'.

A més de l'horror que la cruesa d'aquest material va provocar en el cineasta, el desig aliat de no irritar l'Alemanya derrotada per la seva culpa en l'Holocaust va portar a l'oblit cinc de sis rotllos de pel·lícula gravats, que van acabar als arxius del museu.

Els anys 80, les imatges van ser descobertes per un investigador nord-americà i, amb el temps, una versió incompleta de la cinta es va projectar al Festival de Cine de Berlín el 1984 per després ser emesa als Estats Units, un any després, sota el títol 'Memòria dels Camps', però amb mala qualitat i sense incloure el sisè rotllo.

Notícies relacionades

Segons 'The Independent', a finals del 2014 el film podrà ser projectat en una versió restaurada pel museu londinenc, gràcies a la tecnologia digital, tal com Hitchcock, Bernstein i altres col·laboradors pretenien. La decisió de ressuscitar aquest documental generarà probablement un debat, ja que inclou imatges realment impactants dels camps, en particular de Belsen-Berger, apunta el diari.

Segons Haggith, el film, que descriu com a "brillant" i "sofisticat", és "molt més càndid" que altres documentals rodats sobre l'Holocaust. El comissari ha apuntat a més que el documental "no només tracta de la mort", sinó que mostra també imatges de reconstrucció i reconciliació, alhora que va elogiar la "brillantor" i "originalitat" dels càmeres que van gravar les imatges.