EL REGAL DE LLEGIR

Propostes de lectura

Intimitats dun crític gastronòmic_MEDIA_1

Intimitats dun crític gastronòmic_MEDIA_1

12
Es llegeix en minuts

ART, IL·LUSTRACIÓ, HISTÒRIA I LITERATURA

EL EXTRANJERO

Albert Camus

Alianza Editorial. 22 €

«Avui la mare s'ha mort» és l'escruixidor inici de la novel·la que va posar Albert Camus al camí del Nobel. Aquesta edició amb dibuixos de José Muñoz i traducció de José Ángel Valente és una bona manera de celebrar el centenari de l'autor.

LIBROS PROFÉTICoS I

William Blake

Atalanta. 58 €

Venerat per Borges, aquest clàssic secret del pensament místic, el pintor, poeta i gravador William Blake va transformar en art les seves visions. Mai editada del tot, Atalanta reunirà la seva obra profètica en dos volums. Una joia bibliogràfica.

SABINA. MUY PERSONAL

Joaquín Sabina

Planeta. 24,90 €

En un poema que serveix de pròleg a aquest llibre que recull la seva obra gràfica, i alguns textos manuscrits, anotacions i lletres de cançons, Sabina confessa que es va animar a dibuixar quan va veure les pintures de Bob Dylan, que també el va impulsar a cantar. 

EL GRECO

Fernando Marías

Nerea. 79 €

L'any que ve serà el del 400 aniversari del naixement del Greco. Aquest llibre de Fernando Marías desposseeix la seva figura d'interpretacions desgastades, reivindica la seva originalitat i serveix com a aperitiu a la gran exposició que Toledo li dedicarà. 

GUERRA GRÁFICA

Michel Lefevre-Peña

Lunwerg. 39 €

Periodista de Le Monde i fill d'un republicà espanyol, Lefevre-Peña fa un recorregut gràfic per la guerra civil espanyola a partir de 600 documents fonamentals –molts d'ells inèdits– per entendre el conflicte. Amb pròleg de Paul Preston.

PISSARRO

Diversos autors

Fundació La Caixa. 32 €

El patriarca dels impressionistes no va tenir mai el reconeixement que es mereixia, sobrepassat per la perícia de Monet amb el paisatge. Barcelona acull l'exposició mai vista aquí de Pissarro, procedent del Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid. 

PAU CASALS, COL·lECCIONiSTA D'ART 

Francesc Fontbona

Viena. 49,90 €

Pau Casals va ser l'artífex d'una de les col·leccions privades catalanes de pintura i escultures contemporànies més importants. Avui el seu museu alberga obres de Ramon Casas, Rusiñol, Llimona i Clarà, entre altres.

ESPRIU

Julià Guillamon

Galaxia Gutenberg. 17,50 €

El poeta compromès, místic, el gran sarcàstic, és el subtítol que Julià Guillamon, comissari de l'Any Espriu, ha afegit a aquest àlbum fotogràfic. Totes les facetes literàries i socials del poeta s'expressen en imatges poc conegudes i molt reveladores. 

MARILYN SEGÚN MAGNUM

Diversos autors

Grijalbo. 24,90 €

Els grans fotògrafs de l'agència Magnum, Henri Cartier-Bresson, Elliot Erwitt, Eve Arnold, Inge Morath i Phillippe Halsman, van captar la mítica estrella en imatges quotidianes i desconegudes, moltes d'elles en els descansos dels rodatges. 

HISTORIA DE LAS TIERRAS Y LOS LUGARES LEGENDARIOS

Umberto Eco

Lumen. 44,90 €

Després de Historia de la belleza i Historia de la fealdad, Umberto Eco crea un impossible atles dels llocs imaginats pels escriptors o encunyats per la llegenda. Tenim, per exemple, Lil·liput, Eldorado, Xauxa o Utopia.

125 AÑOS DE NATIONAL GEOGRAPHIC

Mark Collins Jenkins

RBA. 35 €

Portar l'aventura, l'exploració i la naturalesa salvatge a les pàgines d'una revista és la proesa mensual de National Geographic. La seva història és tan fascinant com les seves icòniques i memorables fotografies.

BARCELONA 1714

Agustí Alcoberro

Efadós. 39 €

¿Com era la ciutat de Barcelona durant el setge borbònic? El millor camí per fer-se'n una idea és recórrer a aquest llibre que reuneix diferents gravats, mapes, plànols militars i escenes quotidianes extrets de les gasetes i els almanacs de l'època.

EL HOBBIT. LA DESOLACIÓN DE SMAUG. GUÍA OFICIAL 

Minotauro. 19,95 €

Per a fans de Tolkien i en particular de la segona part de la versió cinematogràfica d'El hòbbit, que s'acaba d'estrenar. Una guia del rodatge, amb entrevistes als actors i a Peter Jackson, a la qual se sumen l'àlbum oficial (19 €) i Crónicas III. Arte y diseño (34 €). 

BARÇA. EL CORATGE DELS CAMPIONS

Sandra Sarmiento i Miguel Ruiz

Angle / FC Barcelona. 39 €

Un llibre, un any més, per al record de la temporada anterior. Aquesta vegada la 2012-13, que ha estat marcada per les malalties d'Éric Abidal i Tito Vilanova. Una història de valor i superació amb imatges inèdites del vestidor.

SEDA

Alessandro Baricco i Rébecca Dautremer

Contempla Edelvives. 28 €

Juntament amb Amantes, de la premi Nacional Ana Juan (26,50 €), Seda inaugura el sgell Contempla, que combina amb absoluta cura dibuix, disseny i literatura. Dautremer desplega tot el seu art per il·lustrar la novel·la de Baricco, molt més que una història d'amor. 

FRANKENSTEIN

Mary Shelley i Elena Odriozola

Nórdica. 24,95 €

Elena Odriozola no es limita a il·lus-trar el clàssic de terror sinó que ordeix un treball pa-ral·lel que suposa una lectura pròpia de l'obra de Mary Shelley en què l'autora dóna a llum el monstre. Sexto Piso llança una altra edició de Frankenstein, il·lustrada per Lynd Ward. 

CRÓNICA DEL TERCER REICH

Richard Overy

Tusquets. 35 €

Overy, excel·lent divulgador de la història de la segona guerra mundial, mostra com una petita formació política, la nacionalsocialista es va apoderar del Govern a Alemanya i per fer-ho es recorre a una profusa documentació gràfica. 

EL JUEGO DE ENDER. LIBRO OFICIAL DE LA PELÍCULA

Jed Alger

Anaya. 19,95 €

Un llibre àlbum que desvela els aspectes tècnics i els secrets de rodatge de la pel·lícula, basada en la popular obra d'Orson Scott Card. El complement ideal és la recuperació de la novel·la a Ediciones B (15€) 

MEMORIAS DEL SUBSUELO

Fiódor Dostoievski i Jorge González

Sexto Piso. 18 €

Aquesta nova edició del clàssic de Dostoievski compta amb les impressionistes il·lustra-cions de l'argentí Jorge González i amb la interessant recuperació de la traducció de Rafael Cansinos Assens, un escriptor secret rescatat per Borges. 

NUESTRA SEÑORA DE PARÍS I-II

Victor Hugo i Benjamin Lacombe

Edelvives. 26,50 / 28 €

Benjamin Lacombe desplega en dos acurats volums els seus hipnòtics dibuixos per mostrar el fosc París del segle XV, on la bella Esmeralda i el geperut Quasimodo viuen la seva tragèdia a l'ombra de Notre Dame en el gran clàssic de Victor Hugo.

YO FUI A EGB

Javier Ikaz i Jorge Díaz

Plaza&Janés. 18,90 € e-book 11,39 €

Diuen els autors que no són nostàlgics, però ¿com s'ha d'anomenar un llibre que apel·la als que van créixer sota la influència d'El libro gordo de Petete, les ceres Manley i les gomes Milan, els Rotring, Marco, Mazinger Z, Sandokán, els Bonys i tigretones o les cassets?

LEÓN EL AFRICANO

Amin Maalouf

Alianza. 17,50 €

Una edició realment luxosa, amb gravats de l'època i il·lustracions romàntiques, de la incombustible i apassionant no-vel·la històrica d'Amin Maalouf. El protagonista, nascut a Granada poc abans de la conquista cristiana, viurà mil aventures.

CATALANS DEL SEGLE XX

VV. AA. Fotos: F. Sendra / R. Ramos

Arola. 20 €

Al llarg de 30 anys, la Nikon de Ferran Sendra i la Canon de Robert Ramos van encunyar excel·lents retrats dels més importants creadors de les lletres i les arts a Catalunya. Aquestes fotografies van acompanyades de textos de Julià Guillamon, Ada Castells i Carlos Zanón, entre altres. 

LOS INCONFORMISTAS

Martin Parr /Susie Mitchell

La Fábrica. 35 €

El 1975, el fotògraf Martin Parr es va traslladar al poblet britànic de Hebden Bridge per fer la crònica fotogràfica d'una forma de vida en declivi. Els textos els va escriure la jove Susie Mit-chell, que va acabar casant-se amb ell. Un llibre excepcional.

ATLAS DE ISLAS REMOTAS

Judith Schalansky

Nórdica / Capitán Swing. 23,95 €

Fangataufa, Possessió, Semisopochnoi... Són tres de les 50 illes més solitàries i allunyades del món, en què a més d'un li agradaria perdre's, reunides en aquest acurat volum per a viatgers, o no, que acompanya amb mapes uns textos d'aire literari.

GASTRONOMIA

Intimitats d'un crític gastronòmic  HECHO EN CASA Pau Arenós Ediciones B. 25 €

Cuiner abans que frare. O més ben dit, cuiner abans que crític gastronòmic, Pau Arenós treu partit al seu saber culinari encunyat mentre veia en acció la seva mare (des de la llunyania perquè li feia por el foc) o l'àvia, «que no s'asseia mai a la taula». Arenós hi va seure, va tastar, degustar, tafanejar, apuntar i va anar guanyant anys, experiències, premis i receptes, un centenar, que recull en aquest llibre.

TAPAS. LA COCINA DEL TICKETS

Albert Adrià

RBA. 35 €

En poc menys de dos anys, les tapes del Tickets s'han convertit en un referent gastronòmic, un «Bulli de barri», segons el seu creador, Albert Adrià. Primera matèria de tota la vida i elaboració sofisticada, sí, però no tant perquè aquest receptari no es pugui fer a casa. 

LAS MEJORES RECETAS PARA SER UN TOP XEF

Temas de hoy. 19,90 €

La cuina ha estat una de les últimes d'arribar als realities televisius, però no per això el seu èxit ha estat menor. Aquest llibre reuneix alguns dels treballs culinaris més interessants dels 15 xefs que han competit en el concurs. A més de les receptes es donen consells sobre els estris, el rebost, les tècniques, les bases i els emplatats. 

HAMBURGUESAS GOURMET

D. Japy, E. Rambaud i V. Garnier

Lunwerg. 17,95 €

A qui li sembli que una hamburguesa és un plat senzill de fer faria bé de fer un cop d'ull a aquest receptari que afegeix molta complicació al concepte: hamburgueses sí, però no només de carn, també de peix o de verdures i fins i tot de tofu. Sense oblidar els diferents maridatges amb vi o amb cervesa. 

El ARTE DE LA COCINA FRANCESA

Julia Child

Debate. 36,90€ 

A la comèdia Julia & Julia, la gran Meryl Streep va encarnar una popular cuinera que als anys 50 va viure a París i més tard va popularitzar la cuina francesa als Estats Units. Aquest és el llibre fonamental de Julia Child, tot un clàssic, que ha trigat mig segle a ser publicat a Espanya. 

El ARTE DEL GIN & TONIC 

Miguel Ángel Almodóvar

Oberón 18,95 €

Popular rostre televisiu, divulgador gastronòmic, Miguel Ángel Almodóvar desvela tots els secrets d'aquest complex art en què s'ha convertit fer un gintònic. Trenta famosos xefs d'aquest país, entre ells Ramon Freixa, David Muñoz i Koldo Royo, ofereixen els seus elaborats rituals. Amb pròleg de Nieves Herrero, que es confessa abstèmia.

ESCRIBÀ. El ARTE DE CONVERTIR LA PASTELERÍA EN ILUSIÓN

Christian Escribà

RBA. 45 €

No hi ha esdeveniment a Barcelona que no compti amb un pastís d'Escribà. Ferran Adrià, Xavier Agulló i Loquillo, tres dels millors amics de Christian Escribà, prologuen aquesta obra que repassa els millors treballs del reboster i els 104 anys d'història de la seva pastisseria. 

PAN CASERO

Ibán Yarza

Larousse. 15 € 

Fer el pa a casa s'ha convertit en una de les aficions culinàries amb més seguidors, com demostren la infinitat de blocs que des de la xarxa ofereixen consells als que es volen iniciar en el tema. Entre tots ells destaca Ibán Yarza, que també ofereix classes de forn casolà a domicili. Aquest llibre inclou tècniques i receptari. 

PASIÓN POR LAS CUPCAKES

Lara Hernández

Anaya. 18,95 €

La sèrie Sexo en Nueva York va ser l'impuls definitiu perquè els cupcakes, aquells petits i preciosos pastissets adorats pel trio protagonista, es posessin de moda. Entre els diferents blocs que circulen per la xarxa el de Lara Hernández és un dels més seguits. De coco, gingebre, pinya colada o limoncello, el límit d'aquests minipastissos no existeix.

CÒMIC

Paco Roca, en el París alliberat LOS SURCOS DEL AZAR Paco Roca  Astiberri. 25 €

L'autor d'Arrugues i L'hivern del dibuixant busseja ara, en el seu nou i brillant treball, Los surcos del azar, en la història de l'exili republicà i dels espanyols que van formar part de La Nueve, la companyia aliada que va ser la primera a entrar al París ocupat per l'Exèrcit nazi per alliberar-lo. Paco Roca recorre en part a la ficció per omplir les llacunes de la vida real de Miguel Ruiz.

ASTÈRIX I ELS PICTES

ASTÉRIX Y LOS PICTOS

Jean-Yves Ferri i Didier Conrad

Salvat. 12,90 €

Amb poció màgica o sense, Ferri i Conrad han superat el repte de captar l'essència del mite creat per Uderzo i el desaparegut Goscinny. Astèrix i Obèlix, i el seu poblet d'irreductibles gals, coneixeran en aquest esperat retorn els pictes, els habitants de l'antiga Escòcia romana.

MUSEO HERGÉ

Michel Daubert

Zephyrum Ediciones. 45 €

Tota una bíblia de l'univers Tintín i del seu creador, Hergé, abarrotada de dibuixos, il·lustracions i fotografies, que funciona com un museu portàtil del temple dedicat al dibuixant francès a Lovain-la-Neuve (Bèlgica). Paral·lelament, l'editorial Confluencias acaba de llançar la completíssima biografia de l'autor (29 €), de Benoît Peeters. 

¿QUIÉN LE ZURCÍA LOS CALCETINES AL REY DE PRUSSIA MIENTRAS ESTABA EN LA GUERRA?

Zidrou i Roger Ibáñez

Norma. 15 €

Que no us confongui el títol. Zidrou (La piel del oso) i Roger Ibáñez (Jazz Maynard) retraten, amb enormes dosis de tendresa, una heroïna anònima: una mare ja gran que viu pendent del seu fill, discapacitat per un accident.

BEOWULF

Santiago García i David Rubín

Astiberri. 25 € 

Tras El héroe, on David Rubín va abordar el mite d'Heracles, el dibuixant gallec torna a l'èpica, ressaltada pel gran format de l'àlbum, a través de l'adaptació, amb guió de Santiago García, d'un poema clàssic de les lletres anglosaxones: la sagnant i terrorífica llegenda d'un altre heroi, l'escandinau Beowulf.

VAMPIR

Joann Sfar

Fulgencio Pimentel. 25 €

Entre la comèdia de situació i la faula sobre l'amor, la pèrdua, el desig i la sensualitat, el germen de Fernand, un vampir enamoradís i que ben poca cosa té de terrorífic, al qual el preocupa més trobar una ànima bessona que clavar les dents a les seves víctimes, va néixer el dia que un jove Joann Sfar va descobrir en el cine el Nosferatu de Murnau.

AMARILLO. BLACKSAD 5

Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido

Norma. 15 €

Merescuda i repetidament guardonada –els últims premis: dos Eisner– la sèrie, protagonitzada per un gat detectiu en una Nova Orleans antropomòrfica de mitjans del segle XX, arriba al cinquè títol. En l'obra, John Blacksad, cansat de tanta violència i misèria, viatja a Tulsa en el flamant Cadillac d'un desconegut. Però el crim el persegueix.

LAS 7 VIDAS DEL GATO FRITZ

Robert Crumb 

La Cúpula. 20 € 

De la ment de la icona de l'underground nord-americà Robert Crumb va néixer als anys 60 el felí més gamberro del còmic adult. Després de nombroses edicions pirata i diverses antologies, el gat Friz, demolidor, cínic, vividor i desencantat, es reivindica en aquest volum, que inclou tot el seu material restaurat i amb pàgines inèdites.

DANI FUTURO

Víctor Mora i Carlos Giménez

Notícies relacionades

Panini. 25 €

Dos grans del còmic, el guionista Víctor Mora (creador d'El Capitán Trueno) i Carlos Giménez (Paracuellos), van firmar, entre el 1969 i el 1975 la longeva sèrie Dani Futuro, convertit en un clàssic del tebeo de ciència-ficció. Aquesta edició integral, de més de 300 pàgines, reuneix tota la sèrie d'aventures fantàstiques protagonitzades per Dani i Iris.