Manoel de Oliveira compleix 105 anys aquest dimecres a punt per rodar un nou film

El longeu cineasta portuguès serà homenatjat al seu Porto natal

Manoel de Oliveira, en una imatge del 2010, al festival de cine de Cannes.

Manoel de Oliveira, en una imatge del 2010, al festival de cine de Cannes. / AFP / VALERY HACHE

1
Es llegeix en minuts

El cineasta de culte Manoel de Oliveira, el més longeu del món en actiu, compleix aquest dimecres 105 anys preparat per rodar un nou film el 2014, 'O velho do Restelo', a qui només li falta el finançament.

Adelaide María de Oliveira Trêpa, filla de Oliveira, ha explicat que el projecte, un migmetratge que reflexiona sobre la història de Portugal a través de textos de Camoes o Cervantes, està a punt per a la seva posada en marxa l'any que ve si s'aconsegueix el finançament necessari, calculada en uns 350.000 euros.

Amb unes 60 pel·lícules, el realitzador, que serà homenatjat avui al seu Porto natal en un acte a la Casa d'Imprensa, està considerat un dels autors més universals de Portugal per la qualitat de la seva obra, en què inclouen treballs com 'Francisca' (1981), 'La divina comedia' (1991), 'No, o la vana gloria de mandar' (1990) i 'Una película hablada' (2003).

Llegat cinematogràfic

El seu llegat, que preserva la memòria del segle XX, aborda des de la tradició bíblica fins a la filosofia de Nietzsche. Cineasta de culte a Europa, D'Oliveira va començar la seva carrera el 1931 amb el curt 'Douro, Faina Fluvial', un documental mut en blanc i negre a la ribera del Duero de Porto, la seva ciutat natal.

Notícies relacionades

A mesura que va complir anys, la seva producció cinematogràfica va augmentar, i des dels 80 pràcticament va firmar una pel·lícula per any. El 2012, va presentar 'Gebo y la Sombra', basada en el text de Raul Brandão i protagonitzada per Michael Lonsdale, Claudia Cardinale i Jeanne Moreau.

En la seva llarga carrera, ha treballat amb actors com John Malkovich, Catherine Deneuve i Alfredo Mastroianni. El Lleó d'Or de Venècia del 1985 per 'El zapato de raso' o el guardó del jurat de Cannes, el 1999, per 'La carta', són alguns dels principals reconeixements que ha recollit en la seva extensa trajectòria.