La recuperació del ric patrimoni fotogràfic català

Torrents també hi era

Una investigació recupera el fotògraf, que va mostrar la Catalunya en guerra a la premsa de Madrid

El fotògraf catalanouruguaià també va firmar fotografies amb els mateixos cavalls que van servir, al carrer Diputació, de barricada als guàrdies d’assalt que van posar per a Centelles.

El fotògraf catalanouruguaià també va firmar fotografies amb els mateixos cavalls que van servir, al carrer Diputació, de barricada als guàrdies d’assalt que van posar per a Centelles. / PAU-LLUÍS TORRENTS

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

Alguns fotògrafs de la generació mítica de la república, com Agustí Centelles, van patir l'exili, l'ostracisme professional i un molt tardà reconeixement de la seva obra. D'altres, perduts els seus arxius en el caos de la derrota, la liquidació de la premsa republicana i l'exili, van patir un destí encara pitjor, el de l'oblit.

Aquest va ser el cas de Pau-Lluís Torrents (Montevideo, 1893-1966), una figura que ha estat rescatada després de tres anys d'investigació per Pablo González Morandi Andrés Antebi. El fotoperiodista, amb els seus socis Josep Maria Sagarra i, fins al 1932, Josep Gaspar (un trio batejat una vegada com 'els tres reis mags') es va situar entre el 1929 i el 1939 entre els fotoperiodistes de primera fila de la premsa barcelonina.

Notícies relacionades

Però durant anys les fotografies del catalanouruguaià han estat ignorades o atribuïdes a col·legues com Centelles, Carlos Pérez de Rozas Masdeu Josep Maria Sagarra. Unes imatges que sempre han tingut una autoria mai confirmada i algunes de les quals són icòniques, com la de les tres milicianes madrilenyes a Osca, les escenes del 19 de juliol al carrer Ample...

>> Llegiu la informació completa sobre la recuperació del ric patrimoni fotogràfic català a e-Periódico.