Mor Lou Reed

El cantant, considerat el pare del rock alternatiu, ha mort als 71 anys després d'un recent trasplantament de fetge

Lou Reed.

Lou Reed. / AP / JOHN SMIERCIAK

2
Es llegeix en minuts

El músic nord-americà Lou Reed ha mort aquest diumenge als 71 anys. La causa de la seva mort encara no ha estat confirmada, però Reed es va sotmetre a un trasplantament de fetge el mes de maig passat.

Nascut com a Lewis Allen Reed a la ciutat Freeport, Long Island, Nova York, el 2 de març de 1942, és considerat el pare del rock alternatiu, primer com a líder del grup The Velvet Underground i després en solitari.Els seus principals discos són 'Berlin', 'Transformer', 'Rock'n'Roll Animal', 'Take No Prisoners', 'New York'.

En la seva època de The Velvet Underground va escriure cançons que han passat a la història de la música: 'Heroin', 'Rock and Roll', 'I'm Waiting for the Man' i 'Sweet Jane'.

Aquesta llegenda del rock nord-americà es va recuperar el juny d'un trasplantament de fetge que en principi li havia salvat la vida, segons va declarar llavors la seva dona, Laurie Anderson, a 'The Times'. Va estar llavors a punt de morir abans de la intervenció quirúrgica practicada al maig a Cleveland (Ohio). "Estava molt greu, morint-se", va informar llavors la cantant i artista experimental. "No crec que es recuperi totalment", reconeixia.

L'autor de 'Perfect day', que mai va amagar els seus problemes en el passat amb l'alcohol i les drogues, s'enfrontava llavors a una nova oportunitat, una pròrroga que li havia ofert un donant.

Un dels discos emblemàtics de Lou Reed és 'Transformer'. Només amb ell ja hauria passat a la història de la música. Amb 'Walk on the Wild Side' ja recordem un magnífic Reed. Es tracta d'un àlbum amb part de les constants temàtiques del compositor novaiorquès (travestis, prostitutes, homosexuals, drogoaddictes, estranys personatges...). Un disc que va gravar en associació amb David Bowie i Mick Ronson.

'Lulu' i Metallica

Notícies relacionades

Una de les proves l'esperit innovador de Lou Reed va ser el disc publicat amb Metallica. El rocker novaiorquès i el grup 'thrash' californià van publicar el 2011 un èpic i abrasiu 'Lulu'. aquell Lou retrunyidor associat a un Metallica escorat cap a la literatura i l'exploració van marcar un àlbum menys reconegut del que suposava una fusió d'extremisme metàl·lic i serenitat apocalíptica. Un septuagenari que no ho semblava tot i el seu interior destrossat per els excessos. Una prova més que el rock deixa empremta.

'Lulu' és una obra insòlita per la unió de dos pesos pesants del rock en un repertori treballat en comú, si bé la idea original va partir de Lou Reed. Va ser ell qui va començar a treballar en uns textos destinats a un muntatge teatral de Robert Wilson basat en Lulu, personatge construït, al seu torn, a partir de dues obres de l'autor expressionista alemany Frank Wedekind (1864-1918), L'esperit de la terra i La capsa de Pandora. Complexitat en forma musical.