Julian Barnes, Lluís Pasqual i Frederic Amat, Premis Internacionals Terenci Moix

Els guardons s'entregaran l'1 d'octubre que ve al Palau de la Música Catalana

Frederic Amat, Ana Maria Moix i Lluís Pasqual.

Frederic Amat, Ana Maria Moix i Lluís Pasqual.

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / Barcelona

Ana Maria Moix se sorprèn que els premis que porten el nom del seu germà Terenci hagin arribat aquest any a la novena edició. "I serà un miracle, econòmic o religiós si aconseguim arribar a la desena l'any que ve", diu amb una sorna capaç de sobreposar-se a la seva mala salut. Les penúries no han rebaixat el nivell d'exigència d'aquests guardons internacionals, dotats amb un euro –a semblança del Goncourt, que ho fa amb 10- que han aconseguit portar a Barcelona molts grans creadors d'arreu del món. Ahir a l'Hotel 1998, amb les presències del director Lluís Pasqual, guardonat per la seva trajectòria en arts escèniques, i el pintor Frederic Amat, per la seva trajectòria com a escenògraf, es va donar a conèixer el palmarès.

Els premiats en la categoria literatura són el periodista Jon Lee Anderson, per les seves cròniques a 'The New Yorker'; Carme Riera per la seva novel·la 'Temps d'innocència';  l'assagista alemanya educat a Oxford Philipp Blom per la seva obra 'Gente peligrosa', una nova mirada a l'esperit de la Il·lustració , i el novel·lista britànic Julian Barnes, a qui es distingeix per la seva trajectòria.

Les arts escèniques estan representades per l'actuació de Lluís Homar Eduard Fernández en l'obra teatral ‘Adreça desconeguda’, estrenada a la Sala Villarroel, que han merescut premi, així com els 50 anys de Raimon sobre els escenaris. Respecte a les categories cinematogràfiques s'ha distingit el barceloní J.A. Bayona per 'Lo imposible' i a l'actriu Maribel Verdú per la seva trajectòria.

Notícies relacionades

Amics de Terenci Moix, tant Pasqual com Amat van tenir un record per a l'autor de ‘El año que murió Marilyn’. Fent broma, el director del Lliure es va imaginar que, si visqués Terenci, avui li diria davant un premi així: "Nena, això de la trajectòria…", al·ludint a la veterania. I Amat, capaç de recordar l'instant precís en què el va conèixer quan tenia 16 anys, va resumir els seus sentiments en una triple A. "Alegria pel reconeixement, especialment per la meva faceta escenogràfica. Agraïment per una tasca d'anys. I avergonyit per rebre un trofeu que jo mateix he dissenyat".

Els premis s'entregaran l'1 d'octubre que ve en una gala realitzada al Palau de la Música Catalana. Tots els guardonats han confirmat la seva assistència, encara que el reporter de guerra Jon Lee Anderson pugui causar baixa en l'últim moment a causa del conflicte sirià.