La recuperació d'un equipament cultural de BCN

De filmoteca a teatre

L'Aquitània reobre demà com un nou espai escènic de l'actiu Grup Teatreneu

’Crisis’ 33 Un drama a la terrassa del nou espai escènic.

’Crisis’ 33 Un drama a la terrassa del nou espai escènic. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA

El 21 de novembre del 2011 elcine Aquitàniava abaixar la persiana com a seu de laFilmoteca de Catalunya, avui instal·lada en un modern edifici del Raval. Aquest divendres, 20 mesos després, es reobrirà al públic com a nou espai escènic dedicat alteatre, principalment, el cine i la música. ElGrup Teatreneuque comanda Josep Salvatella ha estat l'artífex de la recuperació de l'equipament de l'avinguda de Sarrià, fronterer entre els districtes de les Corts i l'Eixample Esquerra. L'Aquitània Teatre s'uneix a l'oferta del Teatreneu, Alexandra i la Muntaner (segon horari) d'una empresa que va per lliure, amb criteris particulars, en l'ecosistema teatral barceloní. L'any de la crisi per la pujada de l'IVA al 21% ha convocat uns 180.000 espectadors, a falta del càlcul definitiu, per als seus espectacles basats en l'humor, la improvisació, els monòlegs i la màgia.

«No es poden perdre aquests equipaments i més en un moment en què hi ha molta gent amb gran creativitat. L'experiència de l'Alexandra ens convidava a provar-ho», explica Salvatella a EL PERIÓDICO. Des que es va tancar la Filmoteca, havia mantingut contactes amb els propietaris de l'edifici per llogar la planta baixa que ocupava el cine. La inversió ha inclòs l'ampliació de l'escenari cap a la platea (suprimint la pantalla fixa per una de mòbil) i també en temes de so, llums, camerinos, lavabos i oficines.

IMPLICACIÓ DEL BARRI / L'Aquitània, amb un aforament de 400 espectadors, estava destinat a teatre familiar, funcions escolars i també a una programació nocturna, «una mica canalla», diu Salvatella. Però la implicació de la gent de la zona ha sorprès el promotor, cosa que el portarà també a plantejar una oferta per a un públic «no tan jove com el delTeatreneu», amb el transvasament de propostes ja provades a l'Alexandraal nou espai.

L'obertura no arribarà amb un espectacle presentat de forma tradicional, a la italiana, en una sala de 400 espectadors. «Busquem una forma més original amb la de Pentateatre Atòmic, amb un recorregut per tot l'edifici que inclourà la terrassa, la sala de projeccions, el passadís d'accés al vestíbul o les oficines», detalla Salvatella. Abans de l'estrena oficial de demà se celebrarà avui una funció gratuïta per a aquells veïns a qui elogia l'empresari.

Aquest transvasament de continguts des de l'Alexandra ja s'ha concretat amb la quadrilla dePentateatre Atòmici la seva filosofia de microteatre: realisme sense recursos amb cinc obres d'uns 15 minuts representades de forma simultània en cinc espais no teatrals. I uns 30 espectadors com a màxim per a cada peça; una és sempre un monòleg, una altra té tres intèrprets, i les tres restants, dos. L'autor, director i actor Josep M. Riera va inspirar un projecte per al qual va reclutar com a socis creatius Marc González de la Varga i Raül Z. Méndez, guionistes procedents del camp audiovisual.

CINC GÈNERES / A l'Aquitània arriba el 'Pentateatre Atòmic Volum 3', després que el primer s'estrenés fa dos anys en un bar de l'Eixample (Vinsiteca) que havia estat abans un 'sex shop' i el segon ho fes a l'Alexandra. Una altra de les particularitats d'aquest format atípic és que cada obra respon a un gènere. El volum tercer, que es va estrenar al novembre a la Nau Ivanow, inclou ciència-ficció ('La nit dels petons'), comèdia ('El séptimo chakra'), drama ('Crisis'), soliloqui 'performance' ('El Paco Donald') i documental polític ('Títol per determinar'). Per a aquesta última han incorporat Iván Morales ('Sé de un lugar') com a dramaturg convidat.

Notícies relacionades

«Rebem el públic al vestíbul amb música abans d'iniciar el recorregut amb els cinc grups d'espectadors», diu Riera, que incideix a dir que la tercera part és molt més «energètica i festiva, encara que de fons es reflecteix l'angoixa cultural que estem vivint». La festa inclou que l'espectador disfrutarà d'una consumició (inclosa en els 12 euros de l'entrada, 10 els dijous) al bar durant el 'tour'.

De l'equip d'intèrprets, en què Elisabeth Bonjour i el mateix Riera han estat en les tres entregues, el director de Pentateatre destaca Paco Moreno, actor i pedagog teatral de 170 quilos de pes que reflexiona a 'El Paco Donald' des d'un aparador del vestíbul de l'Aquitània sobre el seu ofici. Ningú millor que ell per fer-ho; tant pot treballar en films com 'The Pelayos' o 'El cuerpo' com fer animació de Pare Noel al seu Lloret natal.