CANVI DE CRITERI EN LES DISTINCIONS DE LA GENERALITAT

Mendoza, primer Premi Nacional en castellà

Ramoneda, Monsó i Bonnin entre els guardonats pel Conca

D’esquerra a dreta, Eduardo Mendoza, Josefina Castellví i Josep Ramoneda.

D’esquerra a dreta, Eduardo Mendoza, Josefina Castellví i Josep Ramoneda. / FERRAN NADEU / MÒNICA TUDELA / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

Per primera vegada, un escriptor en llengua castellana rebrà un dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El novel·lista Eduardo Mendoza ha estat l'elegit per inaugurar el canvi de criteri dels guardons atorgats pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts (Conca), que fins a aquesta edició només prenia en consideració, en la categoria de literatura, els escriptors en llengua catalana. Un plantejament que encaixa amb altres missatges integradors del castellà en l'estratègia sobiranista, com ara el debat de la cooficialitat en una Catalunya independent o la participació d'escriptors en català i castellà al Saló del Llibre de París.

Els altres 10 premiats són l'escriptora Imma Monsó, el dramaturg Hermann Bonnín, l'oceanògrafa Josefina Castellví, el Centre de Lectura de Reus, amb més de 150 anys d'història, el pianista de jazz Agustí Fernández, el responsable de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) Josep Maixenchs, la dissenyadora de joies Elsa Peretti, l'escultor Francesc Torres Monsó i el pensador Josep Ramoneda, rellevat per la Diputació de Barcelona al capdavant del CCCB i premiat pel Conca per la seva gestió en aquest centre.

Notícies relacionades

Els premis de la Conselleria de Cultura van passar a ser competència del Conca quan es va crear aquest organisme i van arribar a comptar amb 16 categories: arquitectura i espai públic, arts visuals, audiovisual, cine, circ, còmic, cultura popular, dansa, disseny, literatura, música, patrimoni cultural, pensament i cultura científica, projecció social de la llengua catalana, teatre i trajectòria professional i artística.

REFORMA / Els Premis Nacionals van continuar en mans del Conca després de la reforma legislativa que en va limitar les competències i en va reduir l'estructura i el pressupost. I ja l'agost de l'any passat, quan va ser nomenat el seu actual president, el poeta Carles Duarte, aquest va proposar, amb l'aquiescència del conseller Ferran Mascarell, que en la categoria de literatura (en la resta no hi havia condicionants lingüístics) es poguessin premiar escriptors en llengua castellana. Finalment, l'abril passat la Generalitat va aprovar la reforma dels premis, dotats amb 15.000 euros, que es poden atorgar a un màxim de 10 persones o entitats designades pel plenari del Conca, sense que corresponguin a un nombre determinat de disciplines. El decret sols estableix que s'ha de prestar «especial atenció a les obres que utilitzin el català o l'aranès».